Na hraniciach s českom budú náhodné policajné kontroly

  • Spravodajstvo
  • 18. septembra 2020, 08:15

Polícia Slovenskej republiky začne vykonávať od piatku 18. septembra od 9:00 náhodné kontroly osobných motorových vozidiel, autobusovej a vlakovej dopravy na hraniciach alebo v blízkosti hraníc s Českou republikou. Cieľom kontrol bude splnenie registračnej povinnosti, ktorá vychádza z aktuálneho opatrenia Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky. Policajný zbor bude na hraniciach alebo v blízkosti hraníc s Českom zároveň dohliadať na bezpečnosť a plynulosť prejazdu vozidiel hranicami.

(Autor: FB polícia)

Slovensko zaradilo Českú republiku na zoznam červených, teda rizikových krajín. Osoby, ktoré vstúpia na územie Slovenska z Česka, majú DVE MOŽNOSTI:

  • Prvou je, že pôjdu tieto osoby do domácej izolácie do doby obdržania negatívneho výsledku RT-PCR testu na ochorenie COVID-19. Zároveň sa musia najneskôr bezprostredne pri vstupe na územie Slovenska REGISTROVAŤ na webe http://korona.gov.sk/ehranica. Potvrdenie o registrácii sú povinné preukázať príslušníkom Policajného zboru, ak budú o to požiadané. (V prípade, že negatívny výsledok testu neobdržia a priebeh izolácie je bezpríznakový, táto sa končí po desiatich dňoch.)
  • Druhou možnosťou je, že osoby prichádzajúce z Česka sú schopné po vstupe na Slovensko sa preukázať negatívnym výsledkom RT-PCR testu nie starším ako 72 hodín. V tom prípade registrácia ani domáca izolácia nie je potrebná.
  • Nerešpektovanie povinností je priestupkom na úseku verejného zdravotníctva, za ktorý príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva uloží pokutu vo výške do 1659 eur. V blokovom konaní môžu aj orgány Policajného zboru a obecnej polície uložiť páchateľovi priestupku pokutu vo výške do 1000 eur.

Existuje viacero výnimiek z povinnosti izolácie a predloženia negatívneho testu. Týkajú sa napríklad tzv. pendlerov do 30 km od hraničného priechodu, študentov, zdravotníkov, pracovníkov v kritickej infraštruktúre a iných. Uvedené sú v opatrení ÚVZ SR.

TS Polícia

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav