Do kalendára pribudnú pamätné dni na okupáciu Česko-Slovenska sovietskou armádou

  • Spravodajstvo
  • 16. septembra 2020, 13:00

Zoznam pamätných dní sa má doplniť o dva nové. Ide o 21. jún ako Deň odchodu okupačných vojsk sovietskej armády z Česko-Slovenska v roku 1991 a 21. august, teda Deň obetí okupácie Česko-Slovenska v roku 1968.

Vstup okupačných vojsk do Česko-Slovenska v lete 1968. (Autor: UPN)

Vyplýva to z návrhu novely zákona o štátnych sviatkoch, dňoch pracovného pokoja a pamätných dňoch, ktorú do parlamentu predložili poslanci hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO).

Podľa historičky Maríny Zavackej si oba dni zaslúžia pripomenutie aj týmto spôsobom. „Týmito dvomi dňami je vymedzených 23 rokov okupácie Česko-Slovenska. Okupácia sa začala v noci z 20. na 21. augusta 1968. Šlo o násilné, vojenské potlačenie vtedajšieho pokusu o demokratizačné politické zmeny v Česko-Slovensku a začiatok procesu takzvanej normalizácie, ktorej dôsledky sa prejavujú doteraz,“ pripomínajú v návrhu novely predkladatelia.

Deň odchodu okupačných vojsk sovietskej armády z Česko-Slovenska v roku 1991 by sme si podľa návrhu zákona mali pripomínať 21. Júna.

Ako uviedla historička Marína Zavacká, „bude však veľmi dobré, ak sa spomienky nezredukujú len na výročné vence obetiam, ale budú viesť aj k diskusii o ohnutých chrbtoch a prezlečených kabátoch, o kolaborácii, o spoločenskej akceptácii očividného klamstva.“

Účinnosť návrhu novely zákona sa navrhuje od 1. januára 2021.

(SITA)

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel