Dni európskeho kultúrneho dedičstva odštartovali v prírodnom kine

Napriek tomu, že večery sú už v týchto dňoch chladné, viacerí Piešťanci sa v utorok 8. septembra vybrali do Prírodného kina v mestskom parku, kde sa uskutočnil slávnostný otvárací ceremoniál. Oficiálne ním odštartovali tohtoročnú sériu podujatí Dni európskeho kultúrneho dedičstva, ktorými si pripomíname to, čo nám zanechali naši predkovia.

Hymnu v úvode podujatia zaspieval Spevácky zbor Lúčnica. (Autor: am)

Slávnostný program odštartovali hymny Slovenskej republiky a Európskej únie v podaní Speváckeho zboru Lúčnica pod vedením dirigentky Eleny Matušovej. Po spevákoch vystúpila na pódium moderátorka Alena Heribanová a okrem úvodných slov privítala aj hostí. Program slávnostného ceremoniálu si prišli pozrieť poslanci národnej rady, riaditeľka Pamiatkového úradu Slovenskej republiky Katarína Kosová, dekan Fakulty architektúry Slovenskej technickej univerzity v Bratislave Pavol Gregor, generálna riaditeľka sekcie ekonomiky ministerstva kultúry Jana Mifkovičová, trnavský župan Jozef Viskupič, ale aj generálny riaditeľ sekcie kultúrneho dedičstva Radoslav Ragač a ďalší.

Prítomným sa ako prvý prihovoril primátor Piešťan Peter Jančovič: „Prišiel čas, keď máme príležitosť si pripomenúť niektoré miesta, ktoré majú obzvlášť veľkú kultúrnu a historickú hodnotu, a často sa spájajú s osobnosťami, ktoré patria k nášmu mestu alebo regiónu. Osobnosti, ktoré nám tu zachovali to pravé dedičstvo, je dôležité si pripomínať.“

Primátor pripomenul aj 75. výročie vyhlásenia Piešťan za mesto, 150. výročie narodenia Ľudovíta Wintera, ktorý stál pri zrode Kolonádového mosta: „Veríme, že keď sa nám ho podarí dokončiť, ako si predstavujeme, bude slúžiť nielen ako lákadlo pre turistov, ale bude vyjadrovať aj úctu nás Piešťancov k budovateľovi kúpeľov a k rodine Winterovcov.“

Dni európskeho kultúrneho dedičstva (DEKD), rovnako ako ostatné tohtoročné podujatia, ovplyvnila pandémia. Publikum v prírodnom kine sedelo zabalené nielen v dekách, ale na ústach sa im vynímali rúška. „Tohtoročná edícia sa odohráva v špecifickom kontexte v spomínanej epidemiologickej situácii. O to viac ma teší, že aj v tomto neľahkom období spoločne podporujeme umelcov, komunitný život a kultúru,“ ukončil svoj príhovor župan Jozef Viskupič.

Ako pripomenul Radoslav Ragač zo sekcie kultúrneho dedičstva ministerstva kultúry, Slovensko sa do podujatia zapája od 90. rokov: „September je mesiacom, keď si pripomíname to hodnotné, čo vytvorili generácie pred nami, a to, o čo má byť v našich silách sa starať a posunúť to ďalším generáciám, aby to aj oni mohli odovzdať ďalej.“ Ragač vyjadril radosť z toho, že sa otvárací ceremoniál koná práve v Piešťanoch, v meste, ktoré si prešlo dlhú cestu a dnes je plné pamiatok a zaslúži si byť cieľom turistického ruchu.

Po príhovoroch zanôtil Spevácky zbor Lúčnica známu slovenskú pieseň Aká si mi krásna. Na pódiu tiež odprezentovali významných rodákov z Piešťan, športovcov, podnikateľov, umelcov. Na javisko sa postavil aj Dušan Trančík, režisér filmu Optimista, ktorý zachytáva život Ľudovíta Wintera.

DEKD sú podujatím, ktoré vzniklo v roku 1985 z iniciatívy Rady Európy. Od roku 1999 je spoluorganizované Európskou úniou. Koná sa v 50 štátoch, ktoré podpísali Európsky kultúrny dohovor. Slovenská republika sa pripojila k usporiadateľom DEKD v roku 1993.

Cieľom DEKD je stimulovať záujem o európske kultúrne dedičstvo, zvyšovať povedomie o ňom, informovať verejnosť o potrebe chrániť ho, podporovať toleranciu voči iným kultúram a upozorniť na sociálne, politické a hospodárske výzvy odvetvia kultúry. Tento cieľ je možné dosiahnuť cez sprístupnenie zvyčajne neprístupných pamiatok, prezentáciu bežne prístupných pamiatok „v inom svetle“, organizáciu seminárov, prednášok, výstav, turistických aktivít, súťaží a hier súvisiacich s historickým prostredím a jeho hodnotami. Svojou aktivitou sa do podujatia môžu prihlásiť štátna a verejná správa, územná správa, samosprávy miest a obcí, školy, cirkvi, mimovládne a neziskové organizácie, občianske združenia, súkromné inštitúcie, kultúrno-osvetové inštitúcie, majitelia alebo správcovia národných kultúrnych pamiatok a historických objektov, podnikatelia, ale aj aktívni občania.

Počas ročníka 2020 spolu v celej Európe oslávime históriu a vzdelanie, na Slovensku tému po vzájomnej dohode medzi koordinátormi a generálnymi partnermi prezentujú pod mottom „Minulosť vzdeláva“ ako voľný preklad anglického originálu „Heritage and education“.

Slávnostné ukončenie DEKD prebieha každoročne v Banskej Štiavnici. Jeho súčasťou je zhrnutie konaných aktivít podľa jednotlivých krajov Slovenska, odovzdanie pomyselnej štafety konania otváracieho ceremoniálu DEKD mestu vybranému pre nasledujúci ročník a vyhlásenie Ceny ICOMOS „Dedičstvo pre budúcnosť“.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek