Časť lávky od Banky bude v užívaní už v septembri

Lávka pre peších ponad Obtokové rameno Váhu sa dočasne pred očami verejnosti ukryje. Spoločnosť Lumiza, ktorá lávku na Krajinskom moste v Piešťanoch rekonštruuje, ju už obklopila lešením, na ktoré umiestni vonkajšie oplachtovanie. Dočasná vizuálna úprava lávky je realizovaná z dôvodu technologických postupov, ktoré budú v nasledujúcom období pri rekonštrukcii nasledovať. Kratšia časť vedúca na Kúpeľný ostrov od Banky podľa slov Ladislava Molčana zo spoločnosti Lumiza bude verejnosti slúžiť od konca septembra.

Pri rekonštrukcii došlo aj k výmene všetkých šestnástich priečnych výstuží tohto úseku lávky. (Autor: Lumiza)

Potom, ako pri rekonštrukcii odstránili pochôdzne panely, došlo na tomto úseku aj k výmene všetkých šestnástich priečnych výstuží lávky. Zváračské a klampiarske práce sú už pomaly na konci a následne, ako stav lávky posúdi statik, začnú na nej práce zamerané na odstránenie starého náteru a povrchovej hrdze. To sa bude realizovať takzvaným tryskaním povrchu, čo je čistenie povrchu za pomoci prúdenia stlačeného vzduchu a drobných častíc karbidu skla. „Ide o ekologický, prírodný materiál, takže ak sa aj uvoľní nejaké malé množstvo do okolia, nedôjde k poškodeniu životného prostredia,“ vysvetlil nám Ladislav Molčan.

Firma Lumiza obklopila časť lávky lešením, na ktoré umiestni oplachtovanie.

Po očistení povrchu lávka získa nový farebný odtieň. „Bude bledosivej farby tak, aby bola čo najmenej kontrastná voči betónovému Krajinskému mostu, ktorý je národnou pamiatkou. Odtieň farby odsúhlasili pamiatkari,“ objasnil Molčan.

Farbu realizátorská firma na povrch lávky nanesie priemyselnou technológiou striekania s hrúbkou náteru 280 mikrónov. „Vlastnosti použitej farby zabezpečia jej odolnosť aj vo veľmi ťažkom prostredí a životnosť náteru bude minimálne pätnásť rokov,“ dodal Molčan.

Úsek lávky spájajúci ľavý breh Váhu s Kúpeľným ostrovom v stave s funkčným osvetlením a vzhľadom, aký bude mať nakoniec celá lávka, by chcela realizátorská firma odovzdať do užívania v závere septembra. V prípade technologických komplikácií najneskôr v úvode októbra.

Lávka pre peších a cyklistov pôvodne ani nebola lávkou. Jej účelom bola úloha podpornej konštrukcie pre vodovodné potrubia a rozvody inžinierskych sietí. Až neskôr vzniklo prekrytie potrubí pochôdznymi panelmi zaliatymi betónom a asfaltom. Následne pribudlo železné opláštenie lávky zrejme z dôvodu, aby prekryli pohľad na rozvody plynu a vody. Lávka, ktorá je v zlom technickom stave, je od 28. novembra 2019 pre chodcov a cyklistov uzatvorená.

Firma Lumiza, ktorá robí rekonštrukciu, pochôdzne panely z lávky postupne odoberá. Z ich povrchu odstráni betón i asfalt. Nahradí ho epoxid s protišmykovými vlastnosťami, ale hlavne zníženou hmotnosťou, čo nosnú konštrukciu lávky výrazne odľahčí. Z celého mosta zmizne i kovové opláštenie, ktoré tam pribudlo dodatočne. Potrubie, ktoré skrýva, ostane odhalené. Dostane však nový náter a lávka tým získa funkcionalistický vzhľad.

Rekonštrukcia sa odohráva pod dohľadom pamiatkarov. Niežeby bola lávka pamiatkou, je však umiestnená na Krajinskom moste, ktorý je chránený pamiatkarmi. V prípade rekonštrukcie budú pamiatkari dozerať, aby lávka bola zosúladená s architektonickým vzhľadom mosta.

Dielo bude zhotovené v niekoľkých etapách. Lávku začali opravovať na kratšej časti nad Obtokovým ramenom Váhu v dĺžke 68 metrov. Ďalšia etapa prác bude pokračovať na časti lávky ponad hlavným tokom Váhu. Pri demontáži konštrukčných prvkov mosta bude dochádzať k obmedzeniam dopravy. Ich odobratie a naloženie na nákladné autá totiž nie je možné realizovať inak ako z vozovky Krajinského mosta.

Cena rekonštrukcie oceľovej lávky pre peších a cyklistov je 608-tisíc eur. Zhotoviteľ sa zaviazal práce ukončiť do šiestich mesiacov od prevzatia staveniska, čo vychádza na január nasledujúceho roka.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava