Bylinkárka radí: Bôľhoj lekársky proti hnačke aj zápalu hrdla

  • Recepty / Kultúra a spoločnosť
  • 14. septembra 2020, 11:00

Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Náš seriál voľne nadväzuje na sériu článkov, ktoré sme už uverejnili v minulosti. Tentoraz vám Anna Kopáčová predstaví menej známu bylinku bôľhoj lekársky.

Bôľhoj lekársky obsahuje triesloviny, saponíny, flavonoidy, slizy, cukor. (Autor: Anna Kopáčová)

Na Slovensku sa vyskytuje viac poddruhov bôľhoja lekárskeho (Anthyllis vulneraria), ktoré sa líšia farbou a vzhľadom motýľovitých kvetov. Listy sú nepárno perovité a koncový lístok majú väčší ako ostatné lístky. Na spodných listoch sú bočné lístky často zakrpatené. Kvety majú nafúknuté bledé chlpaté až vlnaté kalichy, dolu podopreté prstovito delenými listeňmi. Koruny sú žlté alebo červenkasté. Bôľhoj kvitne v máji až v júli a niekedy zakvitne aj v septembri. Rastie na suchých trávnatých stráňach.

Táto menej známa bylinka bola v minulosti v ľudovom liečiteľstve veľmi obľúbená najmä u starších ľudí. Viem to podľa toho, že keď niekomu namiešam čaj a poviem, že je tam bôľhoj, hneď sa ma každý pýta, čo je to bôľhoj?

Bôľhoj lekársky obsahuje triesloviny, saponíny, flavonoidy, slizy, cukor. Pri vnútornom použití má sťahujúce, dezinfekčné účinky a zlepšuje látkovú premenu. Používam ho aj na kúpele, obklady a omývanie rán, na vredy na koži, ekzémy a ako kloktadlo pri ochoreniach ústnej dutiny, zápaloch ďasien a mandlí.

Kvety zbieram na začiatku kvitnutia a po zbere ich rýchlo suším, aby si zachovali farbu. Ja bôľhoj používam vnútorne na čaj pri hnačke a ako kloktadlo pri zápale hrdla. Okrem toho má krv čistiace účinky. Zvonka ho odporúčam na omývanie hnisavých rán a na oplachovanie vlasov ako výborné tonikum.

Odvar na rany, podliatiny a vlasy

Potrebujeme: 100 g čerstvých alebo sušených kvetov bôľhoja lekárskeho, 1 l vody

Postup: Čerstvé alebo sušené kvety 20 minút povaríme vo vode na miernom ohni a odstavíme. Lúhujeme 10 minút a precedíme. Odvarom omývame postihnuté miesta alebo vlasy.

Vyplachovanie ústnej dutiny

Potrebujeme: 1 PL čerstvých alebo sušených kvetov bôľhoja lekárskeho, 3 dl vody

Postup: Čerstvé alebo sušené kvety asi 5 minút povaríme vo vode a odstavíme. Lúhujeme 10 minút, precedíme a kloktáme.

Čaj pri hnačke

Potrebujeme: 1 PL čerstvých alebo sušených kvetov bôľhoja lekárskeho, 1/2 l vody

Postup: Čerstvé alebo sušené kvety zalejeme vriacou vodou, lúhujeme 10 minút a precedíme. Popíjame po dúškoch. Užívame až do vyliečenia.  Anna Kopáčová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela