Podoby džezu

  • Kultúra a spoločnosť / Hudba / Rádio Piešťany
  • 13. septembra 2020, 00:02

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, zdá sa, že tlačíme pred sebou obrovský balvan. Nevieme sa zbaviť záťaže minulosti. Zbavili sme sa diktatúry, ale prechod k demokracii a uplatneniu hodnôt vyspelých spoločností nám akosi nejde. Nežný spôsob zmeny vládnucej moci je obdivuhodný, ale vplyv a prienik bývalých škodlivých praktík do nového spôsobu života spoločnosti sa prejavuje na každodennej existencii obyvateľov tejto krajiny.


Jano Babič (Autor: red)

Nie, nevolám po pomste ani po metódach, akými sa prezentovala predošlá, komunistická diktatúra, ale mali sme jednoducho odseknúť jej stále živé chápadlá zla. Tieto sa dostali do politiky, do exekutívy, do dôležitých zložiek ovplyvňujúcich chod krajiny, do zmýšľania a konania jej obyvateľov.

Niekto nás obliekol do kabáta bez toho, aby sa nás spýtal, či ho chceme a či nám sluší, a ktorého prvý gombík niekto za nás zapol o jednu dierku nižšie. Pomaly a ťažko si osvojujeme v slušných spoločnostiach platné hodnoty, pomaly a ťažko sa presadzuje vymožiteľnosť práva, justícia má svoj podivuhodný pohľad na pravidlá, nariadenia, zákony. Cítime krivdu, ktorú vykonala akási moc prostredníctvom privatizácie a reštitúcií. Nechali sme vzniknúť bohatú protežovanú vrstvu, ktorá je ochotná presadzovať svoje záujmy mnohokrát nie čistými spôsobmi.

Sme pred touto silou bezmocní? Nenaplníme odkaz historického prelomu pri pochode za slobodou? Nezvíťazí pravda nad lžou a láska nad nenávisťou? Je zlo silnejšie než ľudské dobro? Naša krajina nemusí byť rozprávková na to, aby sme sa naučili žiť v pravde. Nie je to ťažké. Je to len o každom z nás a našom rannom pohľade do zrkadla.

Podoby džezu sú prameňom informácií o džezovom dianí u nás i vo svete. Mesiac september je džezu naklonený viac než iné. Farbistá melanchólia vyvoláva pohnutie duše, ktoré si vyžaduje džezové pohladenie. September je bohatý na koncerty a podujatia a my vám ich v nedeľnej relácii predstavíme.

Anketa Esprit o najlepší slovenský džezový album vyvrcholí 30. septembra odovzdávaním cien, hlasovanie beží od 3. septembra na webovom portáli jazz.sk a hlasovať môžete do polnoci 17. septembra. Džezový festival Jazz pod hradom zaznie po 27. raz. Tradícia je vždy zárukou kvality a v Trenčíne sa táto skutočnosť potvrdzuje.

Mám aj nové albumy, teda našu reláciu Podoby džezu na Rádiu Piešťany počúvať sa oplatí. Na stretnutie sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín