I. Babičová: Ak postavíme atletickú dráhu, na bazén nebudeme mať prostriedky

Na augustovom mestskom zastupiteľstve piešťanskí poslanci schvaľovali aj zapojenie sa do projektu Slovenského atletického zväzu zameraného na výstavbu atletických športovísk po celom Slovensku. Návrh zmluvy, ktorú poslanci schválili, rieši rekonštrukciu atletickej dráhy a sektorov na futbalovom štadióne za 764 310,46 eur. Z toho 250-tisíc uhradí Slovenský atletický zväz a zvyšok zaplatí Mesto Piešťany.

V Martine na začiatku septembra otvorili obdobné športovisko, aké je naprojektované v Piešťanoch. (Autor: FB Slovenský atletický zväz)

Generálny sekretár Slovenského atletického zväzu (SAZ), Vladimír Gubrický, vysvetlil filozofiu budovania atletických dráh: „SAZ dostal na rekonštrukciu či výstavbu športovísk od vlády päť miliónov eur. Naša filozofia ich využitia spočíva v tom, že máme zámer podporiť v spolupráci so samosprávami čo najviac projektov po celom Slovensku. O dotáciu od SAZ sa uchádzalo štyridsať miest, výkonný výbor vybral 23 z nich. Takmer všetky zmluvy sú už podpísané, čaká sa na podpis dvoch či troch. Atletický štadión nemusí byť k dispozícii len atlétom. Môže slúžiť školám, ale aj iným športovým klubom.“

Poslanci sa generálneho sekretára SAZ pýtali na viacero prevádzkových a technických podrobností projektu, ktoré im aj objasnil, ako i to, že plánované atletická dráha bude spĺňať medzinárodné kritériá atletickej federácie. Pre Piešťany sa otvára ďalšia možnosť prilákať na nové športovisko i medzinárodné atletické podujatia či priestor pre sústredenia profesionálnych atlétov. Podľa Gubrického k tomu vytvorí vynikajúce podmienky nová atletická dráha, dostatočné množstvo ubytovacích kapacít, ktorými kúpeľné mesto disponuje, aj výborné možnosti regenerácie športovcov v kúpeľných zariadeniach.

Do rozpravy sa prihlásila i poslankyňa Iveta Babičová: „Ak pôjdeme do tohto projektu, plaváreň sa v tomto volebnom období stáva pomyselným holubom na streche a atletická dráha takzvaným vrabcom v hrsti. Budem za tento zámer hlasovať, i keď by som bola radšej a zrejme by to k samosprávam bolo aj férovejšie, ak by bol pomer financovania aspoň 50:50, ale i napriek tomu, ak nám zväz ponúka 250-tisíc eur, je potrebné ich prijať a zvyšnú sumu doložiť z nášho rozpočtu.“

Poslanci návrh realizácie atletickej dráhy v Piešťanoch v spolufinancovaní so SAZ počtom všetkých prítomných hlasov schválili.

Športovisko za trištvrte milióna

Predmetom poslancami schválenej realizácie je atletický ovál s dĺžkou 400 metrov so šiestimi dráhami, jednotný s polomerom zákrut 36,5 m, šprintérska rovinka dĺžky 130 m so šiestimi dráhami s umelým povrchom certifikovaným Medzinárodnou atletickou federáciou IAAF. Tartanový povrch oválu má byť situovaný na jestvujúcej bežeckej dráhe rekonštrukciou podložia s nutnými stavebnými úpravami.

Atletický ovál bude obsahovať aj časti technických sektorov – hod oštepom (2x), sektor skoku do diaľky s dvomi rovnobežiskami a doskočiskami tesne vedľa seba, vodnú priekopu, vrh guľou, skok o tyči, skok do výšky. Ovál bude spĺňať pravidlá IAAF a bude navrhnutý podľa technického manuálu IAAF Track and Field Facilities Manual 2008 Edition. Využitie rekonštrukcie bude širokospektrálne. V prvom rade pôsobia v Piešťanoch atletické kluby, ktoré sú členmi SAZ.

„Myslíme si, že skvalitnením podmienok na atletickú prípravu zvýšime záujem mládeže o tento šport, a tým pádom zvýšime počet členov v miestnom atletickom klube. Mesto Piešťany má vhodné klimatické podnebie, dobré ubytovacie kapacity aj v blízkosti atletického štadióna, poskytuje možnosť kvalitnej regenerácie v miestnych kúpeľoch, vieme ponúknuť možnosti na sústredenia pre športovcov z iných miest či zahraničia. Rovnako budeme schopní organizovať súťaže a športové podujatia,“ uvádza dôvodová správa návrhu na schválenie zastupiteľstvom. Nové mestské atletické športoviská majú byť k dispozícii aj školám či iným športovým oddielom na kondičné tréningy.

Rozpočet projektu je 764 310,46 eur, výška spolufinancovania z mestského rozpočtu predstavuje sumu 514 310,46 eur. Podľa Zmluvy o realizácii národného športového projektu medzi SAZ a Mestom Piešťany bude dotácia 250-tisíc vyplatená mestu 31. decembra 2021. Stavba musí byť ukončená a skolaudovaná najneskôr do 31. decembra 2022.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava