Domáca Flatgallery vás prevedie atmosférou destinácií

Čarovné uličky Benátok, atmosféra Florencie, Ríma, dominanty Prahy či Krakova. Nielen to nájdete od soboty 5. septembra na Fínskej ulici č. 21, kde sa nachádza Flatgallery Piešťany – prvá a jediná domáca galéria v kúpeľnom meste a okolí. Výstavu s názvom #túlavé topánky si budete môcť prezrieť do 27. septembra. Vystavené diela pochádzajú z pera Zuzany Ondrejkovej.

Zuzana Ondrejková a Andrej Jaroš sa hosťom prihovorili počas vernisáže. (Autor: am)

Ako uviedol kurátor výstavy Andrej Jaroš, autorka sa snaží kresbou zachytiť to, čo iní ľudia fotografujú: „Analogicky zaznamenáva veduty a dotvára ich akvarelom. Myslím si, že Zuzka je talentovaná, vie používať farby a aj názov #túlavé topánky vystihuje, že človek sa túla po svete a snaží sa zachytiť to, čo sa mu páči. Autorka zachytáva kultúrne dedičstvo, ktoré je veľmi dôležité.“ Výstava je zaradená v rámci Dní európskeho kultúrneho dedičstva.

Autorka priblížila, že prvá kresba vznikla v Benátkach, čo bolo jej vysnívané mesto. Povedala si, že si urobí čas pre seba a namiesto fotky vytvorí kresbu. „Keď som ju dokreslila, šla som do prvého talianskeho obchodíku, kúpila som si zápisník a povedala, že z tohto sa stane tradícia.“ Zuzana Ondrejková dodala, že tradícia pokračuje a dospela až k sobotňajšej výstave, ktorá nie je zavŕšením, ale pekným výsledkom práce. Samotný zápisník je taktiež dostupný v galérii k nahliadnutiu.

Výstava bude k dispozícii až do 27. septembra, navštíviť ju môžete tak, že kontaktujete majiteľov Katu Sedlak alebo Juraja Sedláka prostredníctvom instagramového alebo facebookového profilu Flatgallery Piešťany, kde nájdete aj ich telefónne čísla. Viacerí už to však vedia, keďže podľa K. Sedlak počas leta prichádzalo do galérie mnoho záujemcov. Prichádzali si prezrieť diela, porozprávať sa a stráviť čas príjemne a hodnotne. To určite budú môcť aj počas nadchádzajúceho mesiaca v rámci aktuálnej výstavy, pričom priestor bude v septembri hostiť aj viaceré diskusie a ďalšie podujatia. V októbri bude nasledovať expozícia sôch, v novembri vystavia fotografie a v decembri winterselection.

Zuzana Ondrejková je absolventka doktorského štúdia na Fakulte architektúry Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Už od raných študentských čias prejavovala nadanie a záujem o výtvarnú tvorbu predovšetkým v kresbe a maľbe, ktorú zároveň využívala aj vo svojich kreatívnych architektonických návrhoch. Počas štúdia sa zamerala na historickú architektúru, no predovšetkým na jej odbornú obnovu a rekonštrukciu.

Všetky tieto získané vedomosti a skúsenosti zdatne dodnes využíva priamo v praxi ako riaditeľka odboru ochrany pamiatkového fondu sekcie kultúrneho dedičstva na Ministerstve kultúry SR. V rámci svojej pracovnej náplne pomerne často navštevuje medzinárodné konferencie doma i v zahraničí, čo jej umožňuje venovať sa svojej záľube – skicám a akvarelom priamo vyhotovených v rámci týchto pracovných ciest v historických lokalitách.

Jej vzdušné a pastelové akvarely dokonale zachytávajú veduty významných historických miest/lokalít a takýmto klasickým maliarskym spôsobom zachytávania reality priamo v plenéry, vytvára tak originálny záznam spomienky na neopakovateľnú atmosféru s odkazom na naše dejiny i bohaté kultúrne dedičstvo Európy, ktoré by sme si mali vážiť a chrániť.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav