Najštedrejšie dotácie radnice idú do športu

Mestské dotácie v oblasti sociálnej, kultúrnej či športu v plnej výške tak skoro uvoľnené nebudú i napriek tomu, že veľkú časť žiadostí podporili príslušné mestské komisie. Na prerokovanie do piešťanského zastupiteľstva ich totiž neodporučila zaradiť mestská rada. Na augustovom zasadnutí sa preto snažil otvoriť túto tému jediný poslanec – Ján Stachura. Žiadal do programu doplniť rozdelenie dotácií.

Na prevádzku bazéna v ADELI Medical Center pre piešťanských športových plavcov mesto ročne prispievalo sumou 50-tisíc eur. (Autor: OZ Bazén Piešťany)

Jeho kolegovia v mestskom zastupiteľstve sa však v potrebnom počte s názorom Jána Stachuru nestotožnili, a tak sa rozdelenie dotácií dostane do programu zastupiteľstva až po predbežnom vyúčtovaní hospodárenia radnice za rok 2020 zrejme až na októbrovom zasadnutí. A ako pri poslednom rokovaní zdôraznil primátor Peter Jančovič, je to z dôvodu, že na zabezpečenie chodu mesta už teraz chýba v pokladnici milión eur. I z toho dôvodu prerokovanie dotácií zastupiteľstvom neodporučila už mestská rada, a tak až na jednu výnimku si budú musieť žiadatelia na požadované peniaze od mesta počkať.

Peniaze dostanú len plavci

Výnimkou sa stalo občianske združenie Bazén Piešťany, ktoré za účelom zabezpečenie činnosti plaveckých športov prevádzkuje 25-metrový bazén v bývalom odborárskom hoteli Sorea na Hlbokej ulici. O schválenie 15-tisíc eur na uhradenie energií v spojení s prevádzkou bazéna na zastupiteľstve požiadal poslancov aj primátor Jančovič.

Na to reagoval poslanec Stachura slovami, že v budúcom roku bude potrebné vyčleniť 50-tisíc eur, inak vraj hrozí koniec bazéna a športové plávanie nebude v Piešťanoch udržateľné. Poslanci navrhovanú sumu hlasmi všetkých prítomných schválili.

Rokovanie o pridelení či nepridelení dotácií sa však nezaobišlo ani bez kritiky poslancov do vlastných radov. Ozval sa Martin Cifra, ktorý ako predseda komisie pre zdravotníctvo, sociálne veci a bývanie kritizoval komisiu pre šport, rekreáciu a cestovný ruch. „Kým my sme sa pri rozdeľovaní držali požiadavky radnice na maximálne úsporné prerozdelenie peňazí, v športovej komisii rozdávali, čo mali,“ posťažoval sa Cifra.

Ku kritike práce športovej komisie pri rozdeľovaní mestských peňazí sa pridala aj predsedníčka komisie pre školstvo, mládež a kultúru Iveta Babičová.

Poslanci zatiaľ nerozhodli

O poskytnutie dotácií v oblasti sociálnej a zdravotníckej žiadalo Materské centrum Úsmev sumu 10-tisíc eur, komisia navrhla udeliť požadovanú sumu. O dotáciu žiadalo aj OZ Pomoc ohrozenému dieťaťu Piešťany vo výške 9300 eur. Aj v tomto prípade komisia pre zdravotníctvo, sociálne veci a bývanie odporučila vyplatiť celú požadovanú sumu.

Bez dotácie ostanú: Medzinárodný klub žien v Piešťanoch, ANIMO, Trnavská arcidiecézna charita, Slovenská únia proti osteoporóze, miestna pobočka Piešťany, NODAM – Združenie detí a mládeže, AkSen – aktívny senior o.z.

Komisia pre školstvo, mládež a kultúru navrhovala dotácie v oblasti vzdelávania, výchovy a rozvoja vedy. Z vyčlenených finančných prostriedkov na rozvoj školstva a vzdelávania v sume 6640 eur odporučila schváliť prostriedky pre štyroch žiadateľov vo výške 3330 eur. Na tvorbu, rozvoj, ochranu a prezentáciu duchovných a kultúrnych hodnôt odporučila schváliť finančné prostriedky pre 12 žiadateľov v celkovej výške 6500 eur.

Komisia pre stratégiu, výstavbu, dopravu a životné prostredie schválila dotácie v oblasti ekológie a environmentalistiky pre Priatelia Elektrárne Piešťany, o.z., sumu 1000 eur, pre Regionálne centrum Sloboda zvierat 1000 eur a pre OZ pri Strednej odbornej škole záhradníckej 200 eur. Tiež odporučila poskytnúť prostriedky vo výške 3000 eur pre iniciatívu ARTA, o.z., Piešťany – Projekt Kultúrno-kreatívneho centra Arta.

Všetky schválené žiadosti v oblasti kultúry, sociálnej oblasti či životného prostredia v meste získali návrh na prerozdelenie sumy 40 970 eur.

Najviac by mali získať športovci

Športová komisia schválila výšku dotácií v športovej oblasti v sume 100-tisíc eur nasledovne:

– Piešťanský plavecký klub, o.z. – 3882 eur

– Klub vodného póla Kúpele Piešťany – 11 680 eur

– ŠPK Kúpele Piešťany – 6380 eur

– Volejbalový klub mládeže – 3038 eur

– ŠBR Piešťany – 575 eur

– Kajak-Kanoe Piešťany, o.z. – 3404 eur

– MHK Piešťany o.z. – 5678 eur

– Veslársky klub Sĺňava Piešťany – 3149 eur

– Letecko-modelársky klub – FF – Piešťany – 400 eur

– Funny athletics o.z. – 4549 eur

– Basketbalový klub mládeže Piešťany – 4959 eur

– Asociácia športových klubov Piešťany – 1500 eur

– Skating klub Piešťany – 1013 eur

– Klub vodného lyžovania a vodných športov Piešťany – 1190 eur

– TJ Družba Piešťany – Basketbalový klub – 1444 eur

– Tenisový klub Kúpele Piešťany – 5781 eur

– HK Havrani Piešťany – 12 209 eur

– Prvý futbalový klub – 15 262 eur

– HappyMove o.z. – 2050 eur

– Black Swans Triclub Piešťany – 700 eur

– TJ Bezovec Piešťany – 2100 eur

– Športový klub HSC Piešťany  – 3282 eur

– Rugby Piešťany – 3695 eur

– Atletický oddiel TJ Družba Piešťany – 1000 eur

– TJ Sĺňava Piešťany – 130 eur

– Snowca s.r.o. – 950 eur

Nateraz sa peňazí schválenými komisiami občianske združenia a športové kluby nedočkajú. Či vôbec a v akej výške ich dostanú, rozhodne až predbežné vyúčtovanie mestskej pokladne. Zatiaľ je však nejasné i to, či im peniaze prídu už v schválenom objeme, nakoľko niektorí poslanci žiadali o výškach dotácií v komisiách opätovne rokovať.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín