Piate výročie vraždy Mareka Kalužu: Zomrel, lebo sa vzoprel zlu!

Dnes je tomu presne päť rokov, čo malým mestečkom pod šikmou vežou, ale aj celým Slovenskom otriasol brutálny zločin. V sobotu 11. septembra v roku 2015 ruka násilníkov vyhasla rozbiehajúci sa životný osud len 23-ročného Mareka Kalužu z Vrbového. Pri budove gymnázia vo Vrbovom ho pred piatimi rokmi na smrť ubili Róbert Reško so svojím vtedy 13-ročným synom.

Česť tvojej pamiatke Marek! Na tvoju statočnosť nezabúdame. (Autor: pror/rodinný archív )

Vraha Róberta Reška odsúdili za tento čin na väzbu v trvaní devätnásť rokov v najprísnejšie stráženej nápravnej skupine. Trest mu ale súd neskôr navýšil o dva roky za lúpež, ktorá sa stala ešte pred vraždou Mareka. Reškov syn, ktorý sa podľa svedkov na vražde Mareka tiež podieľal pre svoju maloletosť v čase zločinu obišiel len pomerne krátkym pobytom v nápravnovýchovnom ústave pre mladistvých.

Mareka Kalužu v septembri 2015 napadol vtedy 34-ročný Róbert Reško a jeho maloletý syn. Najskôr zaútočili na iného muža, keď sa ho Kaluža zastal, stal sa terčom útoku on. Po bitke päsťami aj kopancami utrpel Marek devastačné poranenia hlavy, ktorým pri prevoze do piešťanskej nemocnice podľahol.

Po zločine sa vyplavili na svetlo skutočnosti napovedajúce, že ak by policajti pred vraždou konali podľa nápisu na dverách áut „pomáhať a chrániť“, Reško je už dávno pred týmto zločinom za mrežami.

Nazrime do doby pred tragédiou a pokúsme sa zodpovedať otázku, ako je možné, že povestný bitkár a násilník Róbert Reško, mohol celé roky beztrestne aj so synom Patrikom mlátiť ľudí vo Vrbovom. Kto z kompetentných pochybil a kto dokonca nekonal vôbec aj napriek tomu, že o násilnostiach otca a syna mal presné informácie?

Robert Reško zavraždil Mareka Kalužu

Róbert Reško mal celé roky vo Vrbovom povesť vychýreného bitkára. Rodina Kalužovcov zakúsila jeho agresivitu i v minulosti. V roku 2013 napadol na ulici ich mladšieho syna Martina a jeho kamaráta a oboch surovo zmlátil. Dôvod mal jediný. Podľa zápisu z prejednávania priestupku sa Reško domnieval, že ho mladíci urážajú. A za „domnienku“ jednému dolámal nos a druhému vybil zub. Chlapci sa obrátili na štátnu políciu vo Vrbovom, no ako často predtým, ale i potom, policajti usúdili, že nejde o trestný čin. Riešenie postúpili na obvodný úrad ako priestupok proti občianskemu spolunažívaniu, kde Róbertovi Reškovi mohli udeliť maximálne pokutu do výšky 33 eur, v tomto konkrétnom prípade len „dvacku“. V mlátení ľudí „len tak“ Reško ďalej beztrestne pokračoval.

Brutálne útoky nám v čase vyšetrovania vraždy Mareka Kalužu potvrdil i ďalší napadnutý. Opakovane zaútočil na človeka takmer o generáciu staršieho. I on žiadal mužov zákona o pomoc. Polícia vo Vrbovom opäť riešenie posunula na okresný úrad s odôvodnením, že nejde o trestný čin.

Nezákonné prehliadanie násilností Róberta Reška a jeho syna policajtmi, poskytlo priestor udalosti krátko pred druhou hodinou ráno v sobotu 11. septembra s tragickou dohrou pre dvadsaťtriročného mladíka.

Zabime ho, zabime ho, kričali keď Mareka mlátili

Dianie osudnej noci opísali svedkovia útoku na bezbranného. Brutálnej bitke predchádzal útok rozzúrenej dvojice na Róberta P. S ním sa zavraždený Marek len čisto náhodne ocitol na jednom mieste pred miestnym gymnáziom.

Po slovách „čo čumíš“, adresovaných dvojicou útočníkov na Róberta P., nasledoval prudký útok. Množstvo úderov päsťou do tváre ho načisto ochromilo a nevládal sa brániť. Zastanie však našiel v Marekovi. Zúrivcov vyzval, aby dobitého mladíka nechali na pokoji, čo Róbertovi P. doprialo čas na panický útek. Netušil, že Marek zostal na mieste a Patrik spolu s otcom agresivitu preorientovali na jeho zástancu.

Na mieste vraždy ihneď po čine vzniklo pietne miesto

Ďalšie udalosti opísal svedok, sledujúci útok z okna neďalekej bytovky. „Zabime ho, zabime ho. Ukážem ti, ako nás v škole učili zabíjať židov. Pozri, celý prst mi vbehol do jeho oka,“ hlasné slová dostali pozorovateľa udalosti z postele k oknu. Pri gymnáziu uvidel dve siluety, jednu silnejšiu a druhú útlejšiu. „Silnejší sedel pričupený a opretý o múr gymnázia, útlejší do niečoho na zemi intenzívne kopal. Dvíhal nohu dohora a údery dopadali chodidlom nohy,“ opísal. Z okna počul hlasné chrčanie, z čoho vydedukoval, že útočník zrejme skáče po človeku, a telefonicky privolal políciu.

Kým dorazili, bezvládne ležiacemu Marekovi sa ušlo ešte množstvo kopancov. Následne sa obaja útočníci stratili z dohľadu v tmavých uliciach. Mužom zákona sa však nestratili a po pár hodinách otca so synom zatkli.

O brutalite útoku na Mareka svedčila i súdnolekárska správa: „Bezprostrednou príčinou smrti bolo zlyhanie centrálnej nervovej sústavy – mozgová smrť v dôsledku zakrvácania pod obal mozgu a do komôr mozgu. Na oblasť hlavy pôsobilo opakované fyzické násilie veľkej intenzity v rôznych smeroch. Okrem zranení v oblasti hlavy bolo zistené v oblasti krku pomliaždenie krčného svalstva a prelomenie štítnej chrupavky. V oblasti brušnej dutiny pomliaždenie v okolí ľavej obličky a ľavého bedrového kĺbu.“

Otec a syn teda mladíka mlátili, škrtili s veľkou intenzitou, a keď bezvládne ležal na zemi, dupali a kopali mu do hlavy. Marek, hoci mal život ešte pred sebou, v tú noc po prevoze do nemocnice krátko pred pol štvrtou ráno devastačným zraneniam podľahol.

A tak mladý človek prišiel pred piatimi rokmi o svoj život len z dôvodu, že sa na obranu iného postavil násilníkom.

Česť tvojej pamiatke Marek! Na tvoju statočnosť nezabúdame.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj