Radnica nechce ZŤP diskriminovať, no podaril sa jej pravý opak

Návrh zmien v spoplatnenom parkovaní na parkovisku na Nálepkovej ulici v Piešťanoch, ktoré podporili aj mestskí poslanci, mal za úlohu zrušiť obsluhu automatickej závory a zvýhodniť držiteľov parkovacích kariet. Ako primátor Peter Jančovič na zasadnutí zastupiteľstva vysvetlil, je to akýsi bonus pre tých, ktorí si parkovanie v spoplatnenej zóne predplatia. A tak kým jednu skupinku piešťanských vodičov sa podarilo zvýhodniť, tých, ktorí na parkovanie na vyhradenom mieste používajú kartu Zdravotne ťažko postihnutého (ZŤP), nové pravidlo diskriminuje.

Na Nálepkovej sú miesta pre ZŤP vyhradené, ale spoplatnené. (Autor: supa)

Vysvetlime si všetko od začiatku. Je fakt, že parkovanie v centre kúpeľného mesta je katastrofálne. Trpia však aj priľahlé ulice, ako je napríklad Vážska. V centre zaberali parkovacie miesta hlavne zamestnanci prevádzok či nemocnice, a to najmä dlhodobým státím. Ku cti súčasnému vedeniu radnice slúži, že vôbec ako prvé sa pokúša tento problém riešiť, navyše sa rozhodlo parkovací systém v Piešťanoch zmodernizovať.

Zakúpilo moderné parkovacie automaty a rozšíril sa aj ich počet. Zároveň však v snahe ušetriť verejné prostriedky na mzdy obsluhy závory na parkovisku na Nálepkovej ulici zakúpili aj automatické závory. A v tej chvíli sa začali problémy, ktoré sa radnica snaží riešiť dosť nešťastne.

Nákup a inštaláciu závor podporilo aj mestské zastupiteľstvo ešte pred rokom. Avšak potom, ako boli poslanci vystavení kritike aj na sociálnych sieťach, zaradili spiatočku a zrušenie obsluhy na Nálepkovej načas zablokovali.

Závory bez obsluhy totiž vedia priradiť k poznávacej značke mestskú parkovaciu kartu, ktorá je vydaná na poznávaciu značku (majú kameru na čítanie poznávacích značiek), avšak je technicky nemožné k poznávacej značke priradiť preukaz ZŤP. Nakoľko takýto preukaz s celoštátnou platnosťou nie je vydaný na konkrétnu poznávaciu značku auta, ale na jej držiteľa, a držiteľ karty si ju môže prenášať do akéhokoľvek auta, v ktorom sa vezie. Túto technickú nedokonalosť automatizácie závory odstraňovala jej fyzická obsluha a vozidlá s kartou ZŤP púšťala na parkovisko zadarmo.

Treba však doplniť, že zákon nariaďuje na parkoviskách vyčleniť percentom daný počet miest na parkovanie pre ZŤP, ale nenariaďuje vlastníkovi parkoviska, že táto kategória má oprávnenie parkovať bezplatne. Takáto výhoda bola na parkovisku s rampami s obsluhou len akýmsi ústretovým prístupom k ZŤP od miestnej samosprávy.

Automatické zátvory však v tejto oblasti fyzickú prítomnosť obsluhy nedokážu nahradiť, a tak radnica ako kompenzáciu pre ZŤP vymyslela vyhradené miesta pred nemocnicou. A, samozrejme, ZŤP využívajúci osobné autá k svojej preprave môžu bezplatne parkovať na všetkých vyznačených parkovacích miestach v kúpeľnom meste.

Obsluhu zrušili, problém nevyriešili

Po dlhých mesiacoch blokovania mestskej legislatívy poslancami sa vedeniu mesta podarilo pripraviť návrh, ktorý okrem zrušenia obsluhy umožňuje držiteľom mestských parkovacích kariet parkovať dve hodiny na parkovisku na Nálepkovej zadarmo.

Avšak prijatím tohto návrhu radnice poslanci na parkovisku diskriminujú tých, ktorých v minulosti bezplatným parkovaním po celom meste zvýhodnili, nakoľko ZŤP neboli v Piešťanoch nikdy v minulosti nútení k tomu, aby si kúpili mestskú parkovaciu kartu akéhokoľvek druhu. A tak na tomto parkovisku na rozdiel od inej kategórie piešťanských vodičov budú len ZŤP platiť parkovné od prvej minúty bez úľavy.

V rámci diskusie padol aj nápad, že ZŤP by si v budúcnosti mali možnosť zakúpiť za symbolickú cenu nejaký druh parkovacej karty, aby bolo technicky možné navodiť bezplatný režim na Nálepkovej aj pre nich.

To však nebol jediný nápad na ďalšie zmeny v parkovaní na Nálepkovej. Odznelo i to, že personál nemocnice by dostal k dispozícii aspoň časť miest na tomto parkovisku. Či už bezplatne, alebo za zvýhodnenú sumu. Ale ako od vedenia mesta zaznelo, len taký personál nemocnice, čo je pre jej chod strategický. A keďže ďalšie novelizácie všeobecne záväzného nariadenia o spoplatnenom parkovaní môžu schváliť len mestskí poslanci, sme už dnes zvedaví, ako budú v rámci diskusie určovať strategický či na druhej strane menej potrebný personál.

Kto bude strategický personál nemocnice? Pôrodné asistentky, ktoré privádzajú na svet nový život? Sestričky z jednotiek intenzívnej starostlivosti, ktoré život zachraňujú? Alebo primári či administratívne a technické vedenie nemocnice? Bude veľmi zaujímavé zistiť, koho poslanci považujú za strategický personál, bez ktorého sa chod nemocnice nezaobíde.

Spoplatnenie nie je biznis

Tak si teda zadefinujme, čo často zaznieva aj pri rokovaní odborne príslušnej mestskej komisie pre stratégiu, výstavbu, dopravu a životné prostredie.

Spoplatnené parkovanie nie je nástroj napĺňania mestskej kasy, ale ani nástroj ekonomickej podpory nejakej vyvolenej kategórie motoristov, nech sú tie dôvody úľav akokoľvek sociálne.

Spoplatnené parkovanie je nástroj regulovania parkovania v centre so zámerom odradiť motoristov jazdiť doň. A keď tam so svojimi štvorkolesovými tátošmi vojdú, aby sa na parkoviskách v centre dlho nezdržiavali a umožnili zaparkovať viacerým vodičom. Takzvaná obrátkovosť parkovacích miest.

A ak sa do regulovania parkovania začne namiesto odbornosti miešať politika, dopadne to tak rozpačito, ako sme v súčasnosti svedkami v Piešťanoch.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín