Festival Cinematik už dnes

Medzinárodný filmový festival Cinematik Piešťany tento rok čaká jubilejný 15. ročník. Aj napriek neľahkým okolnostiam sa organizátori rozhodli ísť do jeho príprav s plným odhodlaním – bez zmien vo formáte, s maximálnym možným počtom skvelých filmov a sekcií, ale tiež s obvyklou dvojicou súťaží Meeting Point Europe a Cinematik.doc. Festival sa bude konať 10. až 15. septembra v prostredí siedmich vnútorných aj vonkajších priestorov v centre Piešťan. V jeho programe nebudú chýbať ani viaceré atraktívne premiéry.

Súčasťou otváracieho ceremoniálu bude premietanie filmu Služobníci. (Autor: cinematik.sk)

Cinematik, ktorý sa tradične koná v prvej polovici septembra, napriek sťaženým organizačným aj finančným podmienkam svoj pätnásty ročník neodpískal. A i keď sa celosvetová kríza nepriaznivo podpísala na dostupnosti niektorých filmových titulov či účasti zahraničných hostí, program tohtoročného festivalu to svojim návštevníkom výraznejšie pocítiť rozhodne nedá.

Pätnásty ročník Cinematiku otvorí 10. septembra o 19.00 h druhý celovečerný film Ivana Ostrochovského Služobníci. Svetovú premiéru mal na Medzinárodnom filmovom festivale Berlinale, kde vďaka svojej silnej téme aj pôsobivému spracovaniu získal množstvo pozitívnych ohlasov. Slovenskí diváci ho budú môcť prvýkrát vidieť práve na Cinematiku. Záverečný ceremoniál sa uskutoční taktiež v Dome umenia, a to 15. septembra o 19.00 h. Premietať budú film Na palubu!.

Počas Cinematiku diváci uvidia 86 filmov, z toho 73 dlhometrážnych a 13 stredo a krátkometrážnych + dve pásma Azyl (20 filmov). Premietať sa bude v siedmich lokalitách, ktorými sú Dom umenia, kino Fontána, Kino Klub, Bažant Kinematograf, Kino Kúpele, Elektrárňa Piešťany a Kultúrne centrum ARTA. Súčasťou festivalu sú i dve súťažné sekcie a päť sprievodných podujatí. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav