Dobré ráno, Piešťany!

Dnes je štvrtok 10. septembra. Tento deň je Svetovým dňom prevencie samovrážd. Meniny má Oleg.

Foto: am

Mužské meno Oleg má škandinávsky pôvod a v preklade znamená „zdravý, šťastný“. Toto meno je obľúbené predovšetkým v rusky hovoriacich a okolitých krajinách, kde jeho nositeľov oslovujú Oľja, Olin.

Olegovia sú muži, pri ktorých nevieme ako ich máme jednoznačne charakterizovať. Žijú intenzívnym vnútorným životom a často robia v živote pravý opak toho, čo vravia. V citovom živote sa prejavujú ako plachí, ťažko zo seba dostávajú osobné pocity. Známi ich ale majú možnosť poznať ako ľudí oplývajúcich jemnosťou a porozumením. Väčšinou veľmi radi študujú. Pokiaľ ide o povolanie, veľmi ich láka literatúra. Preto sa z Olegov môžu stať talentovaní novinári alebo spisovatelia.

Majú uspokojivé zdravie, ale mali by si dávať pozor na intelektuálnu prepracovanosť, tá je reálna, zatiaľ čo fyzická únava pramení skôr z lenivosti. Do jedálneho lístka by si mali zaradiť hlavne mliečne výrobky, citrusy, cesnak a chren. Ovplyvňuje ich planéta Merkúr. Ich šťastné farby sú červená, biela a zelená. Ochranné rastliny podbeľ, kôpor, levanduľa, kamene tigrie oko, topás a achát.

Známe osobnosti s menom Oleg:

Oleg – knieža Kyjevskej Rusi

Oleg Tabakov – ruský herec, pedagóg i režisér, ocenený na MFF Artfilm v Trenčianskych Tepliciach Zlatou kamerou

V psom kalendári oslavuje meniny Aleko, Rolf.

Hudobný kalendár

1942 – narodil sa Danny Hutton (Buncrana, Írsko), spevák skupiny Three Dog Night. Táto formácia vznikla v Los Angeles v roku 1968, ich štýlom bol melodický rock. Hneď prvý singel Try A Little Tenderness sa v marci 1969 dostal do hitparády. Pod názvom Three Dog Night vydali v roku 1969 aj debutovú LP platňu. Z nej je aj prvý hit, skladba One, ktorá sa v júni dostala do prvej päťky hitparády. Úspešná pre skupinu bola prvá polovica 70. rokov. Prvýkrát viedli americký rebríček  v júni 1970 so skladbou Mama Told Me. V roku 1976 prerušili účinkovanie, aby od roku 1981 pokračovali ďalej. V singlovej TOP 40 hitparáde mali 21 skladieb, z nich tri na prvom mieste, okrem Mama Told Me aj Joy To The World a Black & White. Hitmi boli aj Shambala a The Show Must Go On. Výsledkom ich muzikantskej dráhy je jedenásť štúdiových albumov, najúspešnejším z nich bol Seven Separate Fools z júla 1972. K diskografii patrí aj päť live a sedem kompilačných albumov.

1943 – narodil sa Jaroslav Wykrent (Přerov), spevák, gitarista, skladateľ, textár a básnik. Začínal v úvode 60. rokov ako textár přerovskej skupiny Dixieland XI. Podieľal sa na založení BES klubu v Přerove v roku 1964. V roku 1964 sa stal členom skupiny Synkopa Pavla Nováka, hral v nej sprievodnú gitaru a písal texty. Po odchode Pavla Nováka v roku 1967 sa stal jej vedúcim. V rokoch 1971 až 1973 bol členom ostravskej skupiny Flamingo. Zložil viacero úspešných pesničiek pre Mariu Rottrovú, medzi nimi Lásko, Řeka lásky, Střapatá, nohatá. Na konci 70. rokov pôsobil ako konferenciér a rozhlasový speaker. V roku 1978 vydal vlastnú profilovú LP platňu Jak vypadá štěstí. Úspešné boli jeho skladby Agnes, Bělásek, Slunečnice či Růžová pentle. V januári 1999 utrpel mozgovú príhodu, ktorá ho obmedzila v pohybe aj hraní na nástrojoch. V ďalších rokoch sa postupne vracal na koncertné pódiá, do svojho programu si ho pozvala Marie Rottrová. V roku 2008 vyšla kompilácia jeho úspešných piesní v edícii Pop galerie / Jaroslav Wykrent.

1945 – narodil sa José Feliciano (Lares, Portorico), spevák a gitarista. Od narodenia nevidí, od piatich rokov žil v New Yorskej štvrti Harlem. S hraním začínal vo folkových kluboch, v roku 1964 ho pri jednom z vystúpení videli producenti firmy RCA a ponúkli mu nahrávaciu zmluvu. V roku 1964 vydal prvý singel Everybody Do The Click aj prvú LP platňu The Voice And Guitar Of José Feliciano. V auguste 1968 mal v hitparáde prvú pieseň Light My Fire, cover verziu skladby skupiny Doors, ktorá sa dostala na tretie miesto. V marci 1969 dostal za ňu cenu Grammy. Jedným z jeho najväčších hitov bola skladba Che Sara v roku 1968, v Československu cover verziu pod názvom Nádherná spieval Pavel Novák. Skladby nahrával anglicky aj španielsky. Vydal viac ako šesť desiatok albumov v anglickej aj španielskej verzii.

1949 – narodil sa Barriemore Barlow (Birmingham, UK), exbubeník skupiny Jethro Tull. Za bicími nahradil v máji 1971 Cliva Bunkera, hral v nej do júna 1980. Túto formáciu založil spevák a flautista Ian Anderson v decembri 1967. Prvý singel so skladbou Sunshine Day vydali vo februári 1968, do hitparády sa nedostal. V novembri 1968 vydali debutový album This Was, ktorý sa dostal do prvej desiatky. V januári 1969 mali v hitparáde prvú skladbu Love Story, v auguste 1969 vydali druhú LP platňu s názvom Stand Up, ktorá sa dostala na čelo rebríčka. V prvej polovici 70. rokov vydali úspešné albumy Aqualung, Thick As a Brick, A Passion Play, War Child, Minstrel in the Gallery, Too Old to Rock ‚N‘ Roll, Too Young to Die! alebo aj Songs From the Wood. V skupine sa v jej doterajšej činnosti vystriedali dve desiatky hudobníkov. Tvorbu skupiny prezentuje  viac ako 30 albumov a kompilácií. Najnovším je album Thick As a Brick 2, ktorý vyšiel v apríli 2012.  V singlovom rebríčku bola najúspešnejšou skladba Living In The Past, ktorá sa v júni 1969 dostala na tretie miesto.

1950 – narodil sa Don Powel (Bilston, Staffordshire, UK), hráč na bicích nástrojoch skupiny Slade. Táto glamrocková formácia vznikla v roku 1966 vo Wolverhamptone pod názvom N Betweens, od februára 1969 vystupovali ako Ambrose Slade, od októbra 1969 už ako Slade. Prvý album Beginnings vydali ešte v roku 1969, do hitparády sa nedostal. Prvýkrát viedli anglický rebríček v novembri 1971 so skladbou Coz I Luv You. Potom prišlo ich veľmi úspešné päťročné obdobie, do februára 1976 mali v anglickej hitparáde 16 skladieb. V singlovej hitparáde mali celkom 23 piesní, z nich šesť sa dostalo na prvé miesto. Tri albumy v prvej polovici 70. rokov, Slayed? z decembra 1972, kompilácia Sladest z októbra 1973 a Old, New, Borrowed And Blue z marca 1974 sa dostali na prvé miesto v rebríčku. Na svojom konte majú 24 vydaných albumov a kompilácií. Don Powel je v skupine nepretržite od jej začiatku.

1950 – narodil sa Joe Perry (rodený Anthony Joseph Pereira, Lawrence, Massachusetts, USA), gitarista skupiny Aerosmith. Táto hardrocková formácia vznikla v roku 1970 v New Hampshire, od roku 1971 začínajú svoje účinkovanie v Bostone. V januári 1973 vydali prvú LP platňu s názvom Aerosmith. Na nej bol aj prvý hit skupiny Dream On, ktorý zložil spevák Steven Tyler. Úspech im priniesla skladba Cryin z jedenásteho štúdiového albumu Get A Grip, ktorý vyšiel v apríli 1993 a dostal sa na prvé miesto v rebríčku. Aj ďalší album, Nine Lives, vydaný v marci 1997 sa dostal na prvé miesto. Na svojom konte majú 15 štúdiových albumov. Ten najnovší Music From Another Dimension! vyšiel v novembri 2012, predchádzajúci Honkin‘ On Bobo vydali v marci 2004. K diskografii patrí aj päť live a tucet kompilačných albumov, najnovší The Essential Aerosmith je zo septembra 2011. V americkej singlovej TOP 40 hitparáde mali 21 skladieb, sedem z nich sa dostalo do prvej desiatky, v anglickej štrnásť. V roku 2001 ich uviedli do Rock and rollovej siene slávy. Perryho zaradil americký hudobný časopis Rolling Stone na 48. miesto v stovke najlepších gitaristov všetkých čias. Na svojom konte má aj tri sólové albumy, Joe Perry (2005), Have Guitar, Will Travel (2009) a Joe Perry’s Merry Christmas (2014).

1956 – narodil sa Johnnie Fingers (vlastným menom John Moylett, Írsko), exklavirista skupiny Boomtown Rats, hral v nej do rozchodu v roku 1986. Túto formáciu novej vlny založil v írskom Dubline v roku 1975 spevák Bob Geldof. V septembri 1977 mali v singlovej hitparáde prvú skladbu Looking After Number One. Zároveň v septembri 1977 vydali aj debutový album Boomtown Rats. Hitmi boli ich skladby Rap Trap v októbri 1978 a I Don’t Like Mondays v júli 1979, obe sa dostali na prvú pozíciu hitparády. V singlovom rebríčku mali 11 skladieb, vydali šesť štúdiových albumov, najúspešnejším z nich bol Mondo Bongo z januára 1981, do diskografie patria aj tri kompilačné albumy. Rozišli sa v roku 1986. Dôvodom bolo to, že Bob Geldof sa v tej dobe už naplno venoval humanitárnym akciám, medzi nimi nahranie singlu Do They Know It’s Christmas?, projekt USA For Africa či koncert We Are The World. Vydali šesť štúdiových albumov, k diskografii patrí aj sedem kompilačných a štyri live albumy. V roku 2013 sa vrátili na koncertné pódiá.

1957 – narodila sa Carol Decker (Liverpool, UK), speváčka skupiny T’Pau. Táto poprocková formácia vznikla v roku 1986 v anglickom Shropshire. V júni 1987 mali v hitparáde prvú skladbu Heart and Soul a v tom istom roku vydali aj debutový album Bridge Of Spies. Hneď ten prvý bol úspešný a dostal sa na prvú pozíciu v rebríčku. V singlovej hitparáde mali osem skladieb, najúspešnejšou z nich bola China In Your Hand, ktorá v novembri 1987 viedla hitparádu. Rozišli sa v roku 1991, vydali tri albumy. Po ich rozchode vyšla v roku 1993 kompilácia The Very Best Of  T’Pau. V roku 1998 obnovila speváčka Carol Decker činnosť. V auguste 1998 vydali štvrtý album s názvom Red a vo februári 2015 piaty album Pleasure & Pain.

1958 – narodila sa Siobhan Fahey (Dunshaughlin, County Meath, Írsko), exčlenka skupiny Bananarama. Táto dámska vokálna formácia vznikla v Londýne v roku 1979. V začiatkoch im bol nápomocný diskdžokej Gary Crowley, ktorý im pomohol nahrať prvé skladby a ponúkol ich hudobným vydavateľstvám. Počas ďalších troch rokov sa ich diskotékový štýl presadil na anglickej hudobnej scéne. Začínali cover verziami úspešných hitov, neskôr prešli na skladby z vlastnej produkcie. V marci 1983 vydali prvý album Deep Sea Skiving. Úspešné pre túto dámsku trojicu boli hlavne 80. roky. V singlovom rebríčku mali celkom 24 piesní, najúspešnejšími z nich boli skladby Robert De Niro’s Waiting v marci 1984, Venus v máji 1986 (cover verzia hitu holandskej skupiny Shocking Blue z decembra 1969) a Love In The First Degree z októbra 1987. Ich spevácku dráhu dokumentuje desať vydaných štúdiových albumov, ten desiaty s názvom Viva vyšiel v septembri 2009. K diskografii patrí aj viac ako desiatka kompilácií. Siobhan odišla zo skupiny v roku 1988, ešte v tom roku bola spoluzakladateľkou poprockovej formácie Shakespears Sister. S ňou vydala päť albumov. Na začiatku roka 2017 sa vrátila k skupine.

1972 – narodila sa Katarína Hasprová (Bratislava), herečka a speváčka. Pochádza z divadelnej rodiny režiséra Pavla Haspru a herečky Sone Valentovej. Vyštudovala odbor muzikál na Janáčkovej akadémii v Brne. Už počas štúdia hrala na Novej scéne v muzikáli Andrew Lloyda Webera Jozef a jeho zázračný farebný plášť. Po škole hrala v Prahe v úspešnom českom muzikáli Dracula. Hrala aj v ďalších muzikáloch West Side Story a Hair. V roku 1997 vyhrala zlatú Bratislavskú lýru s piesňou Jedno zbohom, ktorú pre ňu zložili Janko Lehotský a Kamil Peteraj. V roku 1998 reprezentovala Slovensko s piesňou Modlitba na 43. ročníku piesňovej súťaže Veľká cena Eurovízie, ktorý sa uskutočnil 9. mája v anglickom Birminghame. Hrala aj v ďalších muzikáloch Pomáda, Kráľ Dávid či Cigáni idú do neba. V roku 2001 získala bronzového Slávika v kategórii speváčky. Vydala tri albumy, debutový Katarína Hasprová v roku 1999, Chvíľu so mnou leť v roku 2002, v novembri 2009 vydala v poradí tretí štúdiový album s názvom Priznám sa. V muzikáli Báthoryčka na Novej scéne hrala hlavnú postavu. Úspech mala ako Norma Desmond v muzikáli Sunset Boulevard na pódiu ostravského Divadla Jiřího Myrona, ktorý mal premiéru vo februári 2015. V apríli 2016 mal na Novej scéne premiéru muzikál A.L.Webbera Cats, kde hrá hlavnú postavu Grizabelly.

Lekárenská pohotovosť

Lekáreň BENU OC Aupark, Nitrianska 7555/18, 92101 Piešťany 8:00 – 21:00

Lekáreň Dr. Max Tesco, N. Teslu 6711/25, 92101 Piešťany 8:00 – 20:00

Lekáreň Dr. Max OD Kaufland, Adama Trajana 6690/77, 92101 Piešťany 8:00 – 20:00

Podujatia

LA MUSICA

o 19.00 h

Staré dobré časy band

live swing & evergreen songs

_________

DOM UMENIA

10.-15. 9.

Cinematik

15. Medzinárodný filmový festival Piešťany 2020

Aktuálne informácie nájdete na www.cinematik.sk

___

27. 8. – 1. 10.

Výstavná sieň

Magický svet divadelnej scény

Scénografické návrhy študentov bratislavskej Šupky

V spolupráci so Školou umeleckého priemyslu J. Vydru v Bratislave. V rámci festivalu Zázračný oriešok, Kniha v rozhlase – rozhlas v knihe 2020.

__

4. 9. – 25. 10.

Galéria, Mini Galéria

„DOFO“ – DOM UMENIA PIEŠŤANY A FOTOGRAFIA

Výstava projektov študentov Vysokej školy výtvarných umení Bratislava

Architektúra Ing. arch. Ferdinanda Milučkého – 40 rokov Domu umenia Piešťany.

Finisáž: štvrtok 24. 9. o 17.00 h

__

4. 9. – 25. 10.

Vstupy do sály

LUCIA POPP – VRÚCNY HLAS SVETOVEJ OPERY

Dokumentárna výstava z pozostalosti Lucie Popp ku 80. výročiu narodenia.

Realizované v spolupráci s Divadelným ústavom Bratislava.

__

4. 9. – 25. 10.

Vstupy do sály

FRANCÚZSKA NOBLESA A VEĽKOLEPOSŤ

MARIUS PETIPA

Dokumentárna výstava venovaná 200. výročiu narodenia významnej osobnosti baletného umenia.

Realizované v spolupráci s Divadelným ústavom Bratislava.

__

4. 9. – 1. 10.

Foyer, 2. poschodie

ILUSTRÁTORI OCENENÍ NA BIB 2019

Výstava z medzinárodnej súťažnej prehliadky knižných ilustrácií pre deti.

V rámci festivalu Zázračný oriešok. Kniha v rozhlase – rozhlas v knihe 2020.

Stála expozícia

foyer, 2. poschodie

Akademický maliar Jozef Bubák

SYMFÓNIA O ČLOVEKU – maľba

Výstavy sú otvorené

utorok – piatok: 14.00 – 17.00 h

sobota – nedeľa: 14.00 – 18.00 h

pondelok: zatvorené

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel