Slovensko, podaj pomocnú ruku

Aktuálna situácia v športe nie je vôbec dobrá, keďže pandémia koronavírusu naďalej obmedzuje činnosť športových organizácií. Dokedy? Na to dnes nevie odpovedať zrejme nikto.


Tomáš Horký (Autor: red)

Rozumiem, že riziko nákazy na hromadných akciách je väčšie. Z môjho pohľadu však nerozumiem, aký je rozdiel napríklad v účasti na bohoslužbách v kostoloch, kde je väčšina prítomných práve dôchodcov, ktorí sú rizikovou skupinou, a v tomto prípade opatrenia také striktné nie sú.

Pre väčšinu športových klubov a organizácií tvorí nemalú časť ich rozpočtov príjem zo vstupného. Súčasné opatrenia práve tento zdroj príjmov veľmi komplikujú, priam znemožňujú. Keď niekomu namiesto 10-tisíc fanúšikov môže prísť len 500, je to priepastný rozdiel.

Na Slovensku to, bohužiaľ, nefunguje ako v iných štátoch, kde neúčasť divákov či obmedzenie počtu návštevníkov kompenzujú príjmy z televíznych práv, reklám či ďalších marketingových príjmov. Taktiež náklady na testovanie nie sú rozhodne zanedbateľné, ak to musia športové organizácie riešiť v komerčných laboratóriách. Preto by bolo na mieste, aby prišla pomocná ruka zo strany štátu.

Stačí sa pozrieť k našim západným susedom. Česká vláda vyčlenila na podporu športu v týchto časoch miliardu korún. Na Slovensku podobný mimoriadny dotačný program v súčasnej situácii chýba, vládne opatrenia sa dotýkajú športovej obce len minimálne. Zato bezpečnostné a hygienické opatrenia, ktoré dopadajú na organizovanie podujatí a fungovanie športových organizácií, majú na ne priam likvidačné dopady.

Podpora športu aj v období pred pandémiou bola katastrofálna a športová obec je dlhodobo na okraji štátneho záujmu a z toho, že zo štátu žiadna pomoc nesmeruje práve v týchto ťažkých časoch, sa slovenský šport môže dostávať veľmi dlho.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava