Prevádzky sú povinné umožniť vstup len osobám s prekrytými hornými dýchacími cestami

  • Kraj / Piešťany / Spravodajstvo / Región
  • 9. septembra 2020, 17:26
Nosenie rúšok v nákupných centrách, prevádzkach a kultúrnych či športových podujatiach kontroluje aj polícia. (Autor: FB polícia)

Naďalej podľa ÚVZ platí výnimka z tohto obmedzenia pre hromadné podujatia, ktorých všetci účastníci budú mať v čase ich začiatku negatívny výsledok testu na ochorenie COVID-19 nie starší ako 12 hodín. „Obmedzenie sa nevzťahuje ani na zasadnutia a schôdze štátnych orgánov, orgánov územnej samosprávy a zasadnutia (schôdze), ktoré sa uskutočňujú na základe zákona,” pripomína ÚVZ.

Prevádzky sú podľa ÚVZ povinné umožniť vstup len osobám s prekrytými hornými dýchacími cestami (rúško, šál, šatka), pričom táto povinnosť sa nevzťahuje na čas potrebný na konzumáciu nápojov a pokrmov. Pri vchode do prevádzky je povinnosťou aplikovať dezinfekciu na ruky alebo poskytnúť jednorazové rukavice.„Potravinárske predajne, prevádzky zariadení spoločného stravovania, vrátane stánkov s rýchlym občerstvením a iným ambulantným predajom potravín, pokrmov a nápojov musia klásť dôraz na zabezpečenie pravidelného a účinného čistenia a dezinfekcie, ktoré sa musí vykonávať dôkladne v rámci denného sanitačného režimu prevádzky,” zdôrazňuje ÚVZ.

V prípade taxislužieb ÚVZ odporúča cestujúcim sedieť na zadných sedadlách. „Odporúčame zabezpečiť vhodné oddelenie priestorov vodiča od priestoru pre pasažiera, zabraňujúce voľnému prieniku aerosólu medzi týmito priestormi,” uviedli hygienici. Prevádzky zariadení starostlivosti o ľudské telo sú zase povinné upraviť časový harmonogram prevádzky tak, aby medzi jednotlivými zákazníkmi bol vždy priestor na upratanie a dezinfekciu pracovného miesta. ÚVZ dodal, že dezinfekcia by sa mala vykonávať po každom zákazníkovi dezinfekčným prostriedkom s virucídnm účinkom.

(SITA)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj