Bylinkárka radí: Čistec rovný na kúpeľ pre bábätká

  • Príroda
  • 7. septembra 2020, 08:00

Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Náš seriál voľne nadväzuje na sériu článkov, ktoré sme už uverejnili v minulosti. Tentoraz vám Anna Kopáčová predstaví liečivku s názvom čistec rovný. Slúži nielen na kúpeľ pre bábätká, je dobrý aj na kloktanie.

Ľudia v minulosti verili, že čistec má liečivú moc hlavne pred zlými silami. (Autor: Monika Zaklaiová)

Čistec rovný (Stachys recta) používali naši predkovia na kúpanie bábätiek do jedného roka veku. Kúpali ich v odvare z čistca rovného každý večer. Aj ja som svoje dve deti kúpala do roka každý večer v takomto odvare. Ľudia v minulosti verili, že má liečivú moc hlavne pred zlými silami a urieknutím, ktoré sa prejavovalo častým zívaním, nevoľnosťou, úzkosťou až mdlobami.

Čistec rovný je trváca bylinka, ktorá rastie na lúkach, lesných stráňach a na strništi po žatve jačmeňa. Čistcov je niekoľko druhov. Čistec rovný dorastá do výšky 20 až 80 centimetrov. Byľ má priamu, listy majú vajcovitý tvar. Kvietky sú bledulinko žlté, vyrastajú v úžľabí byle po štyroch až šiestich praslenoch. Obsahuje betonicín, cholín, alantoín, silicu, triesloviny a horčiny a iné. Kvitne od júna do októbra, keď sa robí aj zber kvitnúcej vňate. Chuť má horkú.

Dnes používam čistec rovný ako kloktadlo pri zápale ďasien na vnútorné použitie, ako aj na vonkajšie použitie, kde dobre pôsobí pri reumatických ťažkostiach, znižuje tlak krvi, zlepšuje obeh krvi, pri zápale tráviaceho traktu zlepšuje chuť do jedla, zmierňuje hnačky, znižuje horúčku, pri chrípke, angíne, zápale močových ciest a mechúra, pri urieknutí. Tinktúru používam pri ochrnutí, necitlivosti končatín. Čistec pôsobí upokojujúco a navodzuje dobrý spánok. Nesmú ho užívať tehotné ženy, ale zvonka ho môžu použiť na omývanie.

Kúpeľ

Potrebujeme: 100 g vňate čistca rovného, 2 l vody

Postup: 100 g vňate varíme v 2 l vody na miernom ohni 20 minút. Potom necháme 20 minút odstáť a precedíme do pripraveného kúpeľa. Kúpeľ robíme 20 minút po večeri, trvať by mal 15 minút, a po kúpeli už nevychádzame von. Kúpeľ pomáha pri reumatických ťažkostiach, urieknutí a pôsobí upokojujúco.

Čaj

Potrebujeme: 1 ČL vňate čistca rovného, 3 dl vriacej vody

Postup: 1 ČL vňate zalejeme 3 dl vriacej vody, lúhujeme 5 minút, precedíme a pijeme podľa potreby jeden až trikrát denne. Čaj je vhodný pri zlom trávení, hnačke, chrípke, angíne, zápale močových ciest a mechúra, znižuje tlak krvi.

Kloktadlo

Potrebujeme: 1 ČL vňate čistca rovného, 2 dl vody

Postup: 1 ČL vňate povaríme v 2 dl vody na miernom ohni 15 minút. Lúhujeme 10 minút a precedíme. Do odvaru pridáme kvapku kuchynského oleja a počas dňa kloktáme.

Anna Kopáčová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel