Kauza budovy Centroom na súde takmer po roku opäť pokračuje

V novembri minulého roka sa prvýkrát postavil pred piešťanský okresný súd statik budovy Centroom Ján Tomčáni. A ako vtedy v rámci svedeckých výpovedí odznelo, objekty sa štandardne projektujú spôsobom, že šanca spadnúť je u nich jedna k miliónu a viac, ale táto obytná budova na Nitrianskej ulici v Piešťanoch mala vraj šancu ostať stáť či spadnúť jedna k jednej. Súdne pojednávanie s niekoľkomesačným odstupom spôsobeným aj koronakrízou pokračuje v septembri.

Majitelia bytov uhradili 800-tisíc eur z hypotéky, ktorú si museli zobrať na rekonštrukciu objektu. (Autor: pror/(am)/(vd)/Supa)

Nebezpečné praskliny na obytnej budove v centre mesta sa objavili na jeseň v roku 2015. Budova musela byť vysťahovaná na celé mesiace. Jej následné zodolnenie obyvateľov vyšlo na 800-tisíc eur. Kým však nebude preukázaný jasný vinník, poisťovňa vraj tieto finančné škody majiteľom bytov v Centroome neuhradí.

Ján Tomčáni

Sudkyňa v novembri minulého roka začala pojednávanie čítaním obžaloby, podľa ktorej v prípade dokázania viny bude Ján Tomčáni odsúdený za zločin všeobecného ohrozenia. Prokurátor svoj návrh doplnil, že Tomčáni nedodržaním slovenských technických noriem pri projektovaní budovy spôsobil narušenie jej statiky, čím úmyselne vystavil obyvateľov ohrozeniu života a zapríčinil škody veľkého rozsahu. Statik na to reagoval, že nikdy nevyhotovil projekt s úmyslom spôsobiť škody či ublížiť ľuďom.

Najrozsiahlejšiu výpoveď v rámci minuloročného pojednávania mal predvolaný svedok, vysokoškolský profesor v odbore stavebníctvo, Vladimír Benko, ktorý bol k objektu privolaný už v roku 2015 po zistení statických porúch, a zároveň sa aj neskôr stal autorom sanácie objektu a jeho spevnenia tak, aby nehrozilo okamžité zrútenie.

Podľa výpovede, ktorá minulá rok na Okresnom súde v Piešťanoch odznela, budove Centroom hrozilo takzvané krehké zlyhanie, pri ktorom by sa bez akéhokoľvek varovania či postupného prejavovania sa porúch kompletne zvalila v priebehu jednej, maximálne dvoch minút. A jediní, kto by to mali šancu prežiť, by boli tí, ktorí by sa nachádzali čo najbližšie pri schodisku, pretože ako jediné nie je postavené na pilótach.

Stavba podľa profesora Benka nemá základovú dosku ani železobetónové podzemie a celá drží na pilótach zarazených v zemi v hĺbke šesť až dvanásť metrov. Na nich sú umiestnené platne poschodí. Na niektorých stĺpoch neskôr vypočítali preťaženie až 398 percent. „Keď sme dostali k dispozícii projektovú dokumentáciu, sami sme sa čudovali, ako je možné, že sa to nezrútilo už počas výstavby,“ opisoval Benko vo svedectve.

Zo štúdia stavebnej dokumentácie vraj následne vyplynulo, že počas stavby samotný stavbyvedúci zapracoval do stĺpov podporné prvky, ktoré zabezpečili akú-takú stabilitu stavby. Následné opravy a zodolnenie stĺpov podľa profesora Benka budovu zabezpečilo.

Počas minuloročného pojednávania vystúpil so svojím svedectvom vedúci mestského stavebného úradu v roku 2015 Ivan Pauer, ktorý nariadil vysťahovanie obyvateľov. Vraj to bolo jeho doteraz najťažšie profesionálne a životné rozhodnutie.

Z dôvodu, že bolo potrebné vypočuť ešte ďalších svedkov, bolo pojednávanie odročené.

Statik Ján Tomčáni je uznaný vinným aj v prípade pádu strechy bratislavského komplexu Trinity v roku 2012. Súd mu v roku 2017 uložil trest odňatia slobody vo výmere 30 mesiacov s podmienečným odkladom na skúšobné obdobie v trvaní päť rokov. Zároveň uložil obvinenému trest zákazu činnosti spojený s výkonom povolania v odbore stavebníctvo počas šiestich rokov.

Právoplatný rozsudok v prípade Centroomu by nielen určil vinníka, ale posunul majiteľov bytov vo veci poistného plnenia vo výške 800-tisíc eur. Túto sumu totiž uhradili majitelia nehnuteľností z hypotéky, ktorú si museli zobrať na rekonštrukciu stavby.

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav