Vo svete podvodov o koronavíruse figurujú už aj Piešťany

Mimoriadne nebezpečný hoax (podvod šírený prostredníctvom internetu) o koronavíruse zatiahol do podvodných tvrdení aj Piešťany. Tisíce Slovákov uverili klamstvu o údajnom pohrebe ženy nakazenej Covidom v Piešťanoch, s ktorou sa vraj nemohli rozlúčiť jej príbuzní. Statusom zverejnenom na sociálnej sieti sa zaoberá kriminálka.

Keď autorovi hoaxu zaklope na dvere polícia, tak snáď nebude tvrdiť, že nevie robiť s počítačom. (Autor: Hoaxy a podvody - Polícia SR)

V spolupráci s Ministerstvom zdravotníctva Slovenskej republiky polícia overovala status, podľa ktorého lekárka v Piešťanoch bez vyšetrenia určila, že pacientka s cirhózou pečene má ochorenie Covid-19 a krátko na to zomrela.

„Takto sa zbierajú pacienti do počtu na Covid,“ uvádza na začiatok autor v podvodnom texte. A ďalej vlastník profilu na sociálnej sieti s názvom Ruzena Farkasova rozpisuje zdanlivo srdcervúci príbeh: „Dnes som bola na pohrebe v Piešťanoch, bola to teta mojej nevesty. V piatok 29.8. ju manžel s dcérou zobrali do nemocnice, necítila sa dobre, mala cirhózu pečene v dosť pokročilom štádiu. Doktorka len preto, že zakašľala, ju okamžite poslala do karantény na pľúcnu ventiláciu, bez akéhokoľvek vyšetrenia s tým, že má Covid, žiadne testy, nič a o 2 hodiny bola mŕtva. Manžel a deti sa s ňou chceli rozlúčiť hneď ráno, no v žiadnom prípade ich k nej nepustili, nedostali žiadnu lekársku správu, len úmrtný list s tým hrozným slovom Covid.“

A v ďalšom autor(ka) textu opisuje ako sa vraj príbuzní so zosnulou nemohli rozlúčiť, že ju nemohli zaodieť do dôstojného oblečenia, ale že bola zabalená len do handry a uzatvorená do vreca. „Rodinu zosnulej dokonca na Covid ani netestovali,“ rozpisuje sa vo svojom podvodnom texte autor.

„Všetko v tomto statuse je klamstvo. Nemocnica v Piešťanoch nemala v danom období pacientku, ktorá je opísaná v statuse. Nemocnica v Piešťanoch doposiaľ nezaznamenala žiadny prípad pacienta infikovaného koronavírusom,“ vysvetľuje polícia.

A ako polícia ďalej uvádza v daný deň sa v Piešťanoch nekonal pohreb ženy s menom Mária. V statuse sa píše „piatok 29.8.“, pri čom to bola sobota.

Tým však preverovanie zo strany ministerstva zdravotníctva neskončilo. Zistili ešte ďalšiu informáciu. V rovnakom období bola v inom meste hospitalizovaná pacientka s cirhózou pečene (alkohol), test na koronavírus bol u nej negatívny, príčina úmrtia – metabolický rozvrat pri cirhóze (bronchopneumónia).

Prečo podľa polície ľudia šíria klamstvá

Zo psychologického hľadiska si takýmto spôsobom vytvárajú pocit vlastnej dôležitosti svojej osoby – sú to oni, ktorí „odhaľujú prísne zatajované informácie“ zo strany štátnych inštitúcií, nedajú sa tak ľahko „nachytať“, sú vždy o krok vpred.

Cielene spochybňujú postupy štátnych inštitúcií v boji proti koronavírusu, uprednostňujú svoj egoistický prístup a ohrozujú tak ľudí, ktorí ich klamstvám uveria.

Textom sa bude zaoberať kriminálka

Status bol poslaný kriminálnej polícii na prešetrenie, či nejde o šírenie poplašnej správy. Síce bol už zmazaný, bol však policajtmi kompletne zálohovaný.

Mal viac ako 1 800 zdieľaní, čo znamená, že sa dostal k viac ako 10 000 užívateľom Facebooku. V diskusii mnohí ľudia vyjadrovali pohoršenie nad postupom lekárov, čím preukázateľne uverili zverejnenému textu.

Takéto statusy sú podľa polície mimoriadne nebezpečné, keďže hovoria o konkrétnom príbehu jedného človeka, nezovšeobecňujú, a majú tak potenciál nielen ovplyvniť zdravie a život tisícov oklamaných ľudí, ale v krajnej situácii aj vyvolať nepokoje.

„Dobre si zapamätajte názov a fotografiu užívateľského účtu, keďže nie je vylúčené, že kedykoľvek sa na ňom môžu objaviť iné, závažné dezinformácie,“ vyzýva polícia.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava