Registrácia tímov do kampane Do práce na bicykli sa končí 7. septembra

  • Spravodajstvo / Región
  • 3. septembra 2020, 00:02

Viac ako 5 300 cyklistov vo vyše 1 600 tímoch z 84 samospráv sa vydalo do ulíc slovenských miest, kde budú v rámci kampane Do práce na bicykli upozorňovať na potrebu zlepšenia podmienok pre nemotorovú dopravu a súťažiť za svoje mestá.


Miroslav Petlák z Prašníka jazdí do práce na bicykli už pätnásť rokov. Iliustr. foto (Autor: red)

Číslo účastníkov však nie je konečné, registrácia tímov sa totiž končí až 7. septembra. V tlačovej správe o tom informoval Michal Majer z koordinačného tímu kampane Do práce na bicykli 2020.

Do najväčšej cyklistickej akcie na Slovensku tento rok zasiahla pandémia koronavírusu, ktorá ju v úvode marca prerušila práve v čase prebiehajúcej registrácie. Nový termín jej konania tak prvýkrát v histórii kampane pripadol na september. „Paradoxom je, že práve opatrenia súvisiace s COVID-19 prispeli k značnému nárastu bicyklujúcich ľudí, a to nielen naprieč Európou, ale aj na Slovensku. Žiaľ, ukázalo sa, že v mestách chýba kvalitná infraštruktúra pre bezpečný pohyb na bicykli. Preto je potrebné viac ako kedykoľvek predtým poukázať na potrebu budovania infraštruktúry pre aktívne druhy dopravy – či už je to pešia chôdza, alebo práve bicykel,“ hovorí koordinátorka kampane Do práce na bicykli Andrea Štulajterová.

Tohtoročná kampaň bude v znamení pokračujúceho získavania dôležitých dát o presunoch obyvateľov za prácou. „Štát má veľké množstvo dát o dopravných zvyklostiach motoristov. Dopravné zvyklosti cyklistov alebo chodcov sú však pre všetkých veľkou neznámou. Práve vďaka tomu, že účastníci kampane Do práce na bicykli si budú poctivo evidovať trasy svojich presunov po meste, získajú štát aj samosprávy pohľad na dopravnú mapu mesta. Tá už totiž nebude len o autách, prípadne MHD,“ uvádza hlavná koordinátorka kampane.

Viac ako 5-tisícový pelotón je však stále otvorený. Až do pondelka 7. septembra majú obyvatelia stále možnosť vytvoriť s kolegami tím a zadarmo sa do kampane zaregistrovať. Súťažný tím pozostáva z dvoch až štyroch kolegov, ktorí registráciou na stránke kampane získajú prístupové údaje do systému. Vďaka svojej účasti si tak budú môcť zasúťažiť so svojimi kolegami a zabojovať o zaujímavé ceny. Účastníci kampane však majú aj jedinečnú príležitosť zlepšiť si svoju kondíciu, prispieť k čistejšiemu a krajšiemu mestu, ale najmä podporiť hlavný cieľ celej kampane, ktorým je motivácia kompetentných k vytváraniu kvalitných a bezpečných podmienok pre tých, ktorí využívajú na cestu do práce bicykel. Organizačný tím kampane Do práce na bicykli.

(sita)

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín