Na Holubyho začali nový školský rok hladko – podľa nariadení

Začiatok školského roka v Základnej škole Holubyho v Piešťanoch mal tento rok iný priebeh. Vzhľadom k bezpečnostným opatreniam v súvislosti s prevenciou proti Covid-19 sa prváci aj so svojimi rodičmi zhromaždili na školskom dvore a ostatní žiaci mohli ísť do tried. Po tom, ako si triedni učitelia prváčikov rozdelili, mohol do tried sprevádzať svoje ratolesti len jeden z rodičov. Druhý ostal vyčkávať na školskom dvore.


Hoci prváci nemusia mať rúška, na okamih fotenia sme ich o to požiadali. (Autor: vd)

„Tento rok otvárame tri prvácke triedy. Triedni učitelia sú Michaela Jurgová, Jozef Mnešický a Daša Ábelová. Školská jedáleň aj školský klub funguje od štvrtka 3. septembra, takže deti sa môžu už dnes prihlásiť na stravu. Školský klub nebude fungovať ráno ako zberný, ale iba popoludní,“ uviedol riaditeľ školy Andrej Hanic.

Na chodbe čakal zástupkyňu prvého stupňa Elenu Kubániovú rodič, ktorý akosi pozabudol, že má doma prváka, ktorého mal riadne prihlásiť v čase zápisov do prvého ročníka. Takže okrem náročného začiatku školského roka v súvislosti s COVID-om, škola riešila operatívne aj tento lapsus rodiča. 

Pred budovou, kde sídlia prvé ročníky bol stolík, pri ňom stolička a na nej sedela pani, ktorá zasa pozabudla, že rodič má do školy doniesť vyplnený dotazník o bezinfekčnosti svojho dieťaťa.  Vyplňovala ho na poslednú chvíľu. Zrejme ale nebola jediná.

Vchod do budovy bol strážený. Pedagogička, ktorá púšťala školákov i jedného z rodičov prváčikov každému zmerala teplotu, na ruky nastriekala dezinfekciu. „Každý, kto vstúpi do budovy, musí mať rúško, v triedach už prváčikovia nemusia mať ,“ uviedla pedagogička.

Meranie teploty pred vstupom do budovy školy bolo povinné.

Nazreli sme na pár okamihov do triedy učiteľky D. Ábelovej. Tá privítala prváčikov aj ich rodičov  spolu so svojou kolegyňou Martinou Žitňanskou a obe vysvetľovali čo všetko sa na detičky čaká a ako bude prebiehať vyučovanie.

Učiteľky Daša Ábelová a Martina Žitňanská vítali svojich prváčikov.

Medzi prvákmi bolo aj dieťa, ktorého rodičia prišli do Piešťan z Ukrajiny. „Naše dieťa sa veľmi tešilo do školy, vie po slovensky lepšie ako ja, pretože už absolvovalo predškolskú výchovu v materskej školy. Miluje deti, kolektív a do školy doslova utekalo,“ uviedla sympatická mamička, ktorá postávala spolu s ostatnými rodičmi na školskom dvore. Pochvaľovala si prístup učiteliek MŠ na Scherera, kde jej dieťatko navšetvovalo predškolský ročník. „Boli milé, láskavé, veľmi pekný pedagogický prístup. Tam u nás, na Ukrajine boli učiteľky ráznajšie, prísnejšie. Tam syn nechcel chodiť do škôlky, tu sa do nej ponáhľal. Veľmi záleží od prístupu učiteľa. Ja ako rodič som šťastná, že dieťa je spokojné,“ dodala mamička.

Tohtoroční prváci v ZŠ na Holubyho ulici v Piešťanoch nám aj zamávali na pozdrav.

Hygienické pokyny platia na tejto škole po celý čas až do odvolania.  Všetci žiaci nosia denne do školy dve rúška a balík hygienických vreckoviek a dezinfekčný prostriedok. V spoločných priestoroch všetci nosia rúška.

Žiaci druhého stupňa nosia rúška aj v triedach aj mimo tried počas celého vyučovania,ich mladší kamaráti nosia rúška mimo triedy (v triedach majú rúška odporúčané).

Žiaci po skončení vyučovania odchádzajú domov, nezdržiavajú sa v priestoroch školy ani v areáli školy, nezdružujú sa pred bránou školy.

Žiaci používajú svoje vlastné veci, hygienické potreby a pomôcky do školy. Žiaci sa vyhýbajú dotýkaniu svojich úst, očí , nosa , tváre a cudzích vecí.  Žiaci minimalizujú kontakt s inými osobami.

Dezinfekcia spoločných priestorov sa realizuje podľa aktuálnych usmernení RÚVZ.

Nikto s príznakmi infekcie dýchacích ciest, ktoré by mohli zodpovedať príznakom ochoreniaCOVID-19 (zvýšená teplota, kašeľ, náhla strata chuti a čuchu, iný príznak akútnej infekcie dýchacích ciest) nesmie vstúpiť do budovy školy.

Pokiaľ žiak vykazuje príznaky akútnej infekcie (zvýšená teplota) budú ho musieť umiestniť do samostatnej miestnosti a kontaktovať jeho zákonných zástupcov kvôli okamžitému vyzdvihnutiu zo školy.

(vd), foto autor

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín