Vianočné trhy poslanci nakoniec schválili

Vianočné trhy, ak to koronakríza dovolí, v Piešťanoch nakoniec budú aj v tomto roku. Schválením zmluvy s novým partnerom Centrum mesta Piešťany, o. z., dalo mestské zastupiteľstvo tomuto obľúbenému adventnému podujatiu zelenú. Poslanecká zhoda sa však nerodila ľahko. Do procesu rozhodovania vstúpil aj nový riaditeľ mestského kultúrneho strediska Peter Sedláčik svojím listom poslancom, v ktorom ich informoval, že on Vianočné trhy v tomto roku organizovať odmieta.

Mestskí poslanci mali pred sebou schvaľovanie zmluvy na organizovanie Vianočných trhov už druhýkrát. (Autor: pror)

Poslanci schvaľovanie zmluvy na organizovanie Vianočných trhov mali pred sebou už druhýkrát. Ešte na jar sa pri rokovaní o tejto navrhovanej zmluve do svojich diskusných príspevkov a zmien v návrhu radnice tak domotali, že neschválili to, čo sami navrhovali, ale ani to, čo navrhovalo vedenie radnice. Hrozilo, že Vianočné trhy v kúpeľnom meste tento rok nebudú a koronakríza s tým nemala nič spoločné.

Napínavé však bolo aj minulotýždňové rokovanie o tomto bode programu zastupiteľstva. Ak teda opomenieme jeden poslanecký názor, aby Vianočné trhy v tomto roku vôbec neboli, do reálnej podoby návrhu uznesení sa pretavili len dva diskusné príspevky.

Jeden od poslanca Františka Glosa, aby organizátor nemal zmluvu na Vianočné trhy na štyri roky, ale len na rok s opciou na ďalšie tri roky. A keďže tomu poslanci veľmi nerozumeli, Glos dodal, že ak sa im bude páčiť, čo Vianočné trhy ponúknu tento rok, zmluva sa podpíše aj na ďalší rok. Tento návrh však neprešiel.

Prišiel aj návrh od poslankyne Zuzany Svrčekovej, ktorá chcela, aby trhy organizovalo mesto. Tu sa pri opise udalostí zo zasadnutia trochu pristavíme, nakoľko do rozhodovania o Vianočných trhoch vstúpil svojím listom adresovaným poslancom aj riaditeľ mestského kultúrneho strediska (MsKS) Peter Sedláčik.

„V súčasnej situácii MsKS si neviem predstaviť organizáciu takého náročného podujatia, akým sú Vianočné trhy v Piešťanoch. Medzi hlavné dôvody patrí finančná náročnosť, nedostatočný čas na prípravu podujatia, organizačná a personálna náročnosť,“ napísal Sedláčik v liste, ktorý prečítal poslanec Glos.

Na to reagovali niektorí poslanci svojimi vyjadreniami na adresu Sedláčika. „Problém u pána riaditeľa je motivácia. Ja neverím tomu, že by to šikovný človek nevedel zorganizovať,“ povedal Ján Stachura. „Tento list riaditeľa je výsmechom mestskému zastupiteľstvu,“ doplnil ho Glos.

A tak Sedláčikov list mal aj vplyv na výsledné znenie návrhu uznesenia Svrčekovej, ktoré v konečnej forme vyznelo tak, že zmluvu s privátnym organizátorom schvália poslanci len na tento rok a potom by si trhy organizovalo mesto. Tým by nový riaditeľ MsKS dostal dlhší časový priestor zorientovať sa v kultúre.

Ani tento návrh však neprešiel a na poslancov zrejme viac zapôsobili slová primátora Petra Jančoviča, ktorý im vysvetlil, že len vstupné náklady pre tento rok podľa cenníka z roku 2012, keď mesto naposledy Vianočné trhy organizovalo, by atakovali sumu 100-tisíc eur. A v súčasnej finančnej situácii si to mesto nemôže dovoliť, a ak sa schváli akákoľvek iná alternatíva, na akej sa radnica na rokovaniach dohodla s občianskym združením Centrum mesta Piešťany, oni nebudú mať o Vianočné trhy záujem. V realite to podľa primátora znamená, že jednak v tomto roku Vianočné trhy nebudú a zároveň pri príprave budúcoročného rozpočtu musia poslanci vyčleniť požadovanú sumu.

A tak sa teda až na druhý pokus organizovanie Vianočných trhov zastupiteľstvu podarilo schváliť.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela