Bylinkárka radí: Bocianik rozpukovitý nevonia, ale lieči anginu pectoris

Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Náš seriál voľne nadväzuje na sériu článkov, ktoré sme už uverejnili v minulosti. Tentoraz vám Anna Kopáčová prezradí tajomstvo už zabudnutej liečivej bylinky – bocianika rozpukovitého. Nevonia, ale lieči.

Bocianik kvitne od apríla do augusta. (Autor: Anna Kopáčová)

S bocianikom mám veľmi dobré skúsenosti pri liečení anginy pectoris. Bocianik rozpukovitý (Erodium cicutarium) rastie na pastvinách, medziach, v krovinách, na poliach, rumoviskách a vo svetlých lesoch. Dostal sa na zoznam zabudnutých liečivých bylín pravdepodobne pre jeho odpudzujúci až nepríjemný zápach.

Rastie do výšky približne 50 centimetrov. Byľ je poliehavá alebo priama. Prízemné listy vytvárajú ružicu, byľové listy majú kratšie stopky a horné listy sedia pri sebe. Sú perovito rozštiepené a majú elipsovitý alebo vajcovitý tvar. Kvietky sú ružové s čiernou škvrnou. Bocianik rozpukovitý sa veľmi podobá pakostu smradľavému.

Kvitne od apríla do augusta, keď je aj doba zberu kvitnúcej vňate. Bocianik obsahuje triesloviny, tuky, vosky, tryptofán, kofeín, draselné soli a iné. Vďaka tryptofánu je vhodný pri ľahšej depresii.

Túto bylinku používam hlavne pri liečení anginy pectoris, kde ju pridávam do čajových zmesí, pri liečbe gynekologických ochorení, a to pri silnom menštruačnom krvácaní a mimomenštruačnom krvácaní. V malých dávkach zvyšuje tlak krvi a vo veľkých dávkach tlak znižuje. Bocianik má aj protinádorové účinky. Neodporúčam ho tehotným a dojčiacim ženám.

Odvar

Potrebujeme: 1 ČL vňate bocianika rozpukovitého, 3 dl vody

Postup: 1 ČL vňate varíme v 3 dl vody dve minúty. Lúhujeme päť minút a precedíme. Počas dňa popíjame po malých dúškoch.

Prášok

Potrebujeme: 150 g sušenej vňate bocianika rozpukovitého, mlynček

Postup: 150 g sušenej vňate zomelieme na prášok v mlynčeku. Po dobu 14 dní užívame raz denne. Za špic noža prášku zapijeme vodou. Čaj aj prášok sú vhodné užívať pri gynekologických problémoch a ľahkej depresii.

Tinktúra

Potrebujeme: 150 g čerstvej vňate bocianika rozpukovitého, 7 dl pálenky alebo liehu, 7 dl pohár

Postup: 150 g čerstvej vňate dáme do čistého 7 dl zaváraninového pohára a zalejeme pálenkou alebo liehom. Dobre uzavrieme. Necháme na suchom a teplom mieste odstáť 21 dní. Občas pretrasieme, potom prefiltrujeme a odložíme na tmavé suché miesto. Denne užívame po dobu 14 dní dvakrát 20 kvapiek. Tinktúra dobre pôsobí pri angine pectoris.

Anna Kopáčová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav