Vincko svojím príbehom dostane každého čitateľa

  • Kultúra a spoločnosť / Knihy
  • 30. augusta 2020, 09:00

Hovorí sa, že na Slovensku už takmer každý píše, ale, bohužiaľ, takmer nikto nečíta. Aby ste sa dokázali orientovať v labyrinte vydávanej literatúry, ponúkame vám literárny tip, knižnú ochutnávku na tento týždeň.

(Autor: Artforum)

Kniha Vincenta Šikulu – Prázdniny so strýcom Rafaelom vyšla prvýkrát v roku 1966 a autor čitateľom ponúkol obraz myslenia obyčajných dedinských ľudí, nezasiahnutých civilizáciou. Príbeh o malom Vincovi je dnes už klasikou slovenskej detskej literatúry. Vincko svojím príbehom dostane každého čitateľa, text je dynamický s množstvom dialógov plných humoru a iskrenia, ale aj vážnosti. Vinco, snaživý chlapec, ale večný trojkár, je medzi vrstovníkmi považovaný za čudáka a doma má zasa hlavné slovo otcov remeň. Kapelník strýco Zahruška však dokáže Vincovi dať šancu a dedinská dychovka má o člena viac…

Šikula napísal precítený a prežitý príbeh o ľudskosti, súdržnosti, tradícii a radosti zo života. Kniha bola ocenená na medzinárodnej úrovni a podľa nej bol natočený film Otec ma zderie tak či tak.

Ivana Papcunová

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel