Podoby džezu

  • Kultúra a spoločnosť / Hudba / Rádio Piešťany
  • 30. augusta 2020, 10:00

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, piešťanské letné večery sú témou spomienok mnohých Piešťancov, ale aj návštevníkov a priaznivcov nášho mesta. Letné večery mali a stále majú svoje čaro a sú dôvodom nezabudnuteľnosti.

Babic
Ján Babič (Autor: apt)

V sobotu 22. augusta sa v prekrásnom prostredí mestského parku rozliehala hudba. Lákavá svojou kvalitou, podmanivá hlasom sirén, nezvyčajná svojím poslaním. Prostredie piešťanských parkov je zvyknuté po desaťročia na lahodné zvuky najkvalitnejšej hudby. Hrali tu najlepšie orchestre, odzneli najslávnejšie klasické diela v neprekonateľných inscenáciách v amfiteátri, v Hudobnom pavilóne hrali celé leto symfonické orchestre zložené z hudobníkov výnimočných kvalít. Aj hudba „ľahších“ žánrov sa v Piešťanoch prezentovala v tom najlepšom slova zmysle. Odzneli koncerty populárnych hviezd a svoje nezameniteľné zastúpenie v podaní domácich, slovenských, európskych a svetových mien tu vždy mal džez.

Tento opis neopakovateľnej atmosféry umocnil ojedinelý koncert, ktorý sa konal v Hudobnom pavilóne. Skúsená džezová speváčka Dáška Libiaková, stálica slovenskej hudobnej scény, vymyslela a zrealizovala stretnutie špičky slovenského džezového spevu. Na pódiu sa zišlo päť príťažlivých hlasov, päť pôvabných dám, päť presvedčivých predstaviteliek rôznych džezových štýlov. Každá z nich má svojho obľúbeného skladateľa či svoj spevácky vzor.

Už táto skutočnosť hovorí o pestrosti programu, ktorá bola jednou zo zložiek nezvyčajnej kvality koncertu. Umocnila ju odovzdanosť každej sólistky a tiež sprievod perfektného tria. Katka Suchoňová, Lucia Lužinská, Janka Dekánková, Adriena Bartošová a Silvia Josifoska sa mohli spoľahnúť na podporu kvalitných džezmenov. Gabko Jonáš, Juraj Kalász a Jakub Valíček so sólistkami už v minulosti spolupracovali, preto súhra a spontánnosť na pódiu boli samozrejmosťou.

V Piešťanoch odznela svetová premiéra programu Jazz Divas alebo Džezové divy. Dáška Libiaková sa po rokoch aktívnej sólistky predstavila aj ako perfektná a skúsená organizátorka. Koncert zaujal skvele reagujúce publikum, sólistky žiarili radosťou a odovzdanosťou na pódiu i mimo neho, muzikanti si koncert náramne užívali. Neprekvapuje preto, že nasledujúci koncert Jazz Divas sa uskutoční 26. septembra v Trenčíne v rámci džezového festivalu Jazz pod hradom.

Aj téma budúcej relácie Podoby džezu na Rádiu Piešťany v nedeľu o 20:00 je daná. Chystáme reportáž z koncertu Džezové divy s rozhovormi protagonistov i organizátorov. Na stretnutie sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín