Piešťany majú 21 veľkých fontán a niekoľko malých – pitných

Viete, koľko fontán máme v Piešťanoch? Tých, o ktoré sa starajú pracovníci Služieb mesta Piešťany, je šestnásť, no sú tu aj privátne fontánky, ktoré si postavili súkromníci. Ďalších päť veľkých a niekoľko pitných s liečivou vodou prevádzkujú kúpele. Tých šestnásť mestských, vrátane menších pitných, v letných horúčavách poskytuje blahodarné osvieženie, aj keď nie všetky sú teraz spustené.

(Autor: vd)

„Bez vody naďalej zostávajú fontánka pred sochou barlolámača, ktorá nie je spustená pre rekonštrukciu Kolonádového mosta,“ uviedli na začiatku júla pracovníci mesta. Od 3. júla boli po náročnom čase koronakrízy spustené aj Čierna fontána na Námestí slobody a Páv na pešej zóne.

A hoci za ostatné roky pribudla v meste iba jediná väčšia fontána – Páv pred bývalým „mliečakom“ – a štyri menšie trysky vody v Sade Andreja Kmeťa a pri soche protestantského kňaza, českého básnika a exulanta Adama Trajana Benešovského, kde voda vytryskuje cez okrúhly balvan, Piešťany sa stále môžu hrdiť prívlastkom mesto fontán, ktoré získali v roku 1974.

Len málokto vie, že prípravná fáza na spustenie fontán trvá aj dva mesiace. Pracovníci montujú čerpadlá, vymieňajú piesok vo filtroch, odkalujú, odstraňujú vodný kameň z potrubí, čistia bazény, ktoré treba takisto vybrúsiť, skontrolovať, poriešiť nedostatky, natrieť.

Na túto prácu je vyčlenených len zopár pracovníkov. Ale tí okrem fontán plnia aj množstvo ďalších úloh spojených s prevádzkou mestských budov, opráv ciest a chodníkov. Vykonávajú opravy vodoinštalácií, havárie v budovách, čistia dažďové zvody, vymieňajú podlahy a dvere, opravujú výtlky na cestách aj chodníky. Pracovných síl, a najmä tých kvalifikovaných, je nedostatok. Ak vymrú starí majsterkovia, čo vedia opraviť všetko, na čo sa pozrú, bude ťažké nájsť za nich náhradu.

Takmer všetky bazény našich fontán natierajú každý rok – klasicky namodro. Je to preto, že na trhu je v súčasnosti ťažké nájsť farbu, ktorá by po zime vplyvom poveternostných podmienok vydržala viac sezón. Takže natieranie hrozí pri modrých bazénoch na sto percent aj každý rok.

Medzi najkrajšie mestské fontány radíme už roky Chlapcov s rybami, teda fontánu, čo krášli priestor pred kinom. Fontána je prevádzke po oprave v roku 2016. A pohľad na vodu, čo cícerkom tryská z úst rýb či cikajúceho chlapca, dáva človeku pocit uvoľnenia a dobrej nálady. Tradicionalisticky poňaté dielo je tvorbou akademického sochára Ladislava Ľudovíta Polláka. Vytesal ju v roku 1956 z jemného pieskovca, časť však všeumelec vyformoval celkom pragmaticky z umelého kameňa. Patrí k vrcholom tvorby tohto piešťanského sochára.

Najfotografovanejšou fontánou Piešťan je tá, do ktorej odnepamäti hádzali haliere i koruny turisti, kúpeľní hostia, výletníci i návštevníci mesta, čo sa fotili pri soche barlolámača. Bronzovú sochu v nadživotnej veľkosti odliali podľa návrhu sochára Roberta Kühmayera a inštalovali ako súčasť kompozície mostového portálu v roku 1933.

Barlolámač sa stal významným reklamným fenoménom kúpeľov a pri povýšení Piešťan na mesto sa dostal do mestského znaku. A figliari z Piešťanského týždňa mu raz na prvého apríla odrezali nohy od členkov, ukradli a odovzdali do zberného strediska. To bolo vtedy zdieľaní na Facebooku! Aj dnes sa pred barlolámačom fotia ľudia, je symbolom, i keď bez vody. Tú isto aj s vymaľovanou fontánou zažijeme o rok, keď sa naplno otvorí zrekonštruovaný Kolonádový most.

Na okraji fontány pri Kruhovke sedávajú s obľubou ľudia. Popíjajú kofolu a čakávajú na prímestské spoje. Podobný obraz sa človeku naskytne aj v predstaničnom priestore. Tam priestor skrášľuje fontána Lekno.

Fontána pri Kruhovke je rozdelená na dve časti – suchú a mokrú. V suchej pracovníci Služieb mesta Piešťany kompletne vymenia dlažbu, pretože jej povrch je rokmi zničený. Vybrali zámkovú dlažbu pieskovej farby, štvorce budú veľkosti 40×40 centimetrov.

Starú fontánu nájdeme aj oproti Malej scéne Mestského kultúrneho strediska na Slnečnej ulici. Je fakt, že tam v minulosti dočasne demontovali poškodené nerezové reliéfy. To aby nedošlo k úrazu, pretože sa v nej občas hrávali deti. Zatiaľ inštalovali provizórne trysky, ktoré napodobňujú tvar kvetu.

Plochou aj stvárnením očarujúca fontána je v mestskom parku. Jej kameň musia čistiť každoročne, vymieňajú aj plastové vedenia k tryskám, lebo staré prepúšťalo vodu a dochádzalo k stratám.

Často pracovníci služieb mesta dostávajú otázku, či tá H2O piešťanská fontánová je naozaj škodlivá? Vodu, ktorú napúšťajú do fontán, chemicky upravujú tak, ako sa upravuje bežná voda v bazénoch pre verejnosť. Ani tam ju ľudia nepijú. Preto aj tá, ktorá cirkuluje vo fontánach, nie je pitná. No človeku neškodí, ak myslíte na naháňajúce sa deti v nich.

Ale treba priznať, že prevádzkovatelia fontán vidia šantiace deti v nich neradi. Pretože ak ľudia znečistia vodu, musia ju vypustiť a nanovo napustiť, čím navyšujú prevádzkové náklady. Pritom pohľad na skákajúce deti vo fontáne Príbeh prameňov, v Čiernej fontáne a pri Pávovi je naozaj očarujúci – ich radosť a šantenie vám okamžite urobia deň krajším.

Fotografické úlovky si turisti robia aj pri mostíku lásky, ktorý križuje fontánu pri hoteli Eden, pri barlolámačovi a za Balneologickým múzeom Imricha Wintera, kde si deti počas akcie s názvom Prechádzka rozprávkovým parkom s obľubou lovia do sietí ryby.

V kúpeľnej časti mesta môžu návštevníci obdivovať päť väčších fontán. Najstaršou a pamiatkovo chránenou je dvojica fontán v záhrade secesného päťhviezdičkového hotela Thermia Palace. Fontány vznikli súčasne so stavbou hotela začiatkom 20. storočia ako neoddeliteľná súčasť secesnej záhrady. V jednej z fontán je osadená socha Najády. Nasleduje fontána pred kúpeľným domom Irma a fontány na terase hotelov Esplanade a Grand.

Na vysvetlenie – socha Najády, vodnej gréckej nymfy, obdoby slovanskej vodnej démonky Rusalky, je kultúrnou pamiatkou. Zliatinová figúra nymfy s rybou v zdvihnutej pravej ruke a plnou sieťou prehodenou cez ľavú ruku je dielom neidentifikovateľného autora pravdepodobne z roku 1859.

Spolu s ňou boli v roku 2001 pojaté do Ústredného zoznamu pamiatkového fondu Slovenskej republiky aj interiérové mramorové plastiky Tri grácie, Afrodita a Hlava dievčaťa, ako i súbor secesných drevených konzol s bronzovými ženskými torzami, všetko v priestoroch už zmieneného kúpeľného hotela.

Aj keď sa hovorí, že Piešťany sú najkrajšie koncom apríla a začiatkom mája, keď všetko kvitne a vonia, ak mesto navštívite cez leto, keď z útrob fontán tryská voda, určite si nezabudnite vziať aj nejaký pohárik. V meste ho naplníte životodarnou vodou z pitných fontánok a v kúpeľoch liečivou vodou z útrob zeme.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav