Chcú obnoviť fontánu pred Slovanom

Už takmer 30 rokov je priestor pred piešťanským hotelom Slovan ohraničený plotom a pre verejnosť uzavretý. Vo štvrtok 13. augusta sa pri fontáne uskutočnili ďalšie rokovania so Slovenskými liečebnými kúpeľmi Piešťany. Ich predmetom bola obnova južného predpolia hotela Slovan s fontánou.

Za plotom pred hotelom Slovan je zabudnutá fontána, ktorú chcú dobrovoľníci „odkliať“. (Autor: vd)

Rokovania sa uskutočnili za prítomnosti viacerých dobrovoľníkov, viceprimátora Piešťan Michala Bezáka, riaditeľa Balneologického múzea I. Wintera Vladimíra Krupu, zástupcami Krajského pamiatkového úradu Trnava, aktivistu Matthiasa Arnoulda z Piešťanského okruhu a aktivistu Petra Veverku z Piešťanskej rozvojovej iniciatívy.

Priestor je uzavretý takmer 30 rokov

Územie aj blízky hotel Slovan patrí kúpeľom. Keď sa v roku 1985 skončila prevádzka hotela, skončila sa i prevádzka fontány. Hotel sa mal kompletne rekonštruovať a spolu s ním revitalizovať jeho okolie, teda aj predmetná parcela s fontánou. Rekonštrukcia sa začala až v marci 1993 s termínom ukončenia do roku 1995. Nebola však doteraz ukončená a je otázne, či vôbec bude. Parcela je podľa dostupných informácií ohradená takmer 30 rokov a všetky predošlé pokusy o jej sprístupnenie a obnovu zlyhali.

Na území sa nachádzajú viaceré objekty historickej záhradnej architektúry ako balustrády či podstavce šiestich sôch, ktoré sú z dôvodu ochrany dočasne uskladnené v priestoroch kúpeľov. Dominantou priestoru je 22 metrov dlhá fontána, osovo orientovaná na južný vstup hotela Slovan.

V polovici apríla vydal Krajský pamiatkový úrad Trnava rozhodnutie o zámere obnovy územia spolu so všetkými podmienkami, za ktorých je prípustná. Od tohto momentu sa pravidelne uskutočnili rokovania o postupe a jednotlivých krokoch obnovy.

Ciele iniciátorov

Cieľom iniciátorov obnovy fontány je vyčistenie územia dobrovoľníkmi, odstránenie hrdzavého plota, sprístupnenie územia verejnosti ako plnohodnotnej časti parku a urýchlenie procesu obnovy.

Vo štvrtok dostali iniciátori obnovy v spolupráci s Mestom Piešťany od pamiatkarov a kúpeľov zelenú k prvej etape, ktorou je čistenie územia dobrovoľníkmi, pričom oplotenie bude musieť zostať na mieste až do skončenia stavebných prác spojených s obnovou. Kúpele oficiálne zadali zákazku na vypracovanie projektu obnovy územia podľa požiadaviek pamiatkového úradu. Projekt by mal byť hotový do dvoch-troch mesiacov, po ktorých sa môže zámer konečne realizovať.

Aktivisti dúfajú, že čoskoro sa budú môcť pustiť do brigádničenia, a veria, podobne ako pri prírodnom kine, že obnova bude úspešná.

Matthias Arnould/Martin Ričány

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav