Vynovené prírodné kino premietalo opäť po 23 rokoch

Štipnite ma, neverím, že je to pravda. Prírodné kino v Piešťanoch je opäť otvorené. Po 23 rokoch sa dobrovoľníkom, ktorí za pomoci mnohých nadšencov, sponzorov a v poslednej fáze aj podpory mesta, podarilo vo štvrtok 20. augusta opäť sprístupniť letné kino

(Autor: vd)

Nové lavice, dosky nahladko ohobľované, natreté hnedou farbou v symbióze s pódiom a prírodou, ktorá toto kino podčiarkuje, ale aj nové technické zázemie dáva tušiť, že v Piešťanoch po dlhých rokoch vznikol atraktívny priestor pre kultúrne či spoločenské aktivity, ktoré sa dajú sledovať pod šírou oblohou.

Manželia Beluskí a vzadu za Betkou je Pavol Kavický – bývalí tesláci, vítali ľudí pri bráne do prírodného kina.

V úvode slávnosti, tú zažili desiatky dobrovoľníkov, ktorí sa od roku 2015 podieľali na obnove schátraného mestského majetku, sa návštevníkom prihovoril viceprimátor mesta Michal Bezák, ktorý zhrnul celú históriu prírodného kina, jeho zánik aj postupnú obnovu. Nestor projektu Michal Fiala poďakoval všetkým dobrovoľníkom aj firmám, ktoré priložili ruku k dielu fyzickou alebo materiálno-technickou pomocou. Zoznam ľudí a firiem a výpočet ich darov a činností bol dlhý. Spoločné úsilie korunované úspechom. Prírodné kino po 23 rokoch opäť premietalo!

Peter Sitár (tiež bývalý teslák – vľavo) spolu s ďalšími dobrovoľníkmi, kamarátmi a sponzormi, väčšinou tými, čo zažili najkrajšie roky premietania v prírodnom kine sa úprimne tešili z jeho znovuzrodenia.

„Ako dieťa som sa pozeral cez medzeru v plote prírodného kina na skupinu Elán či Andera z Košíc. Kino zostalo tajomné pre všetkých, ktorým sa vtedy neušli lístky alebo ho už nestihli zažiť. Plot rovnaký ako pri Slovane či Lipe. V niečom však iný. Za plotom kina bol mestský majetok. Až rebrík Lívie Gažovej nám pomohol nakuknúť za plot. A tak sme 17. januára 2015 otvorili brány pre prvých dobrovoľníkov. Niekto prišiel zo zvedavosti, niekto z presvedčenia. Veľa z nás potenciálu kina uverila, a preto sme tu aj dnes. Vy dobrovoľníci, Piešťanci, sponzori a všetci podporovatelia. Ďakujeme za vašu podporu,“ uviedol Fiala a prečítal dlhý zoznam mien a firiem.

Mucha poskytla rozhovor, aj ona natierala lavice a podieľala sa hlavne na propagácii obnovy prírodného kina.

Takto to vyzeralo počas brigád, ten s bielou šiltovkou v modrej mikine je hlavný aktér obnovy kina – Miško Fiala.

Publiku vysvetlil aj dôvod, prečo si hlavní aktéri obnovy kina zvolili ako úvodný film práve titul nemého filmu s názvom Milenky starého kriminálnika, ozvučeného hudbou zoskupenia s názvom Neuvěritelno: „Spája sa s Banskou Štiavnicou v roku 2015 a naším silným zážitkom s filmom a hudbou na festivale 4 Živly, a s Piešťanmi roku 2015, keď sme začali s obnovou kina. Aj film Milenky starého kriminálnika bol obnovený v roku 2015. Mojou milenkou je príroda. A možno aj prírodné kino. Film je nemý, ale zároveň hudbou živý. Príroda bola ku kinu zhovievavá a nechala ho nažive.“

Nasledujúce dni projekcia v prírodnom kine pokračovala.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav