Koniec leta zrejme ukončí prevádzkovanie čiernych stavieb v Ratnovskej zátoke

Vlekári z Ratnovskej zátoky, firma Labonte z Nitry, sa podľa všetkého pokute za svoje čierne stavby nevyhnú. V hre je aj nariadenie na odstránenie nelegálnych stavieb, ktoré títo podnikatelia bez akýchkoľvek povolení na jar v roku 2019 v zátoke vybudovali. Ich druhý pokus odvolať sa voči rozhodnutiam stavebného úradu Okresný úrad v Trnave podľa našich informácií zamietne.

O existencii čiernych stavieb rozhodne Okresný úrad v Trnave do konca augusta. (Autor: FB WakeSoul Ratnovská zátoka)

Po období sústredenia sa len na vodné športy sa areál Ratnovskej zátoky v úvode roka 2019 premenil doslova na zábavný areál plný vodných adrenalínových atrakcií v spojení s hudobnou zábavou v duchu španielskej Ibizy či chorvátskej Novalje. V Ratnovskej zátoke vznikla prevádzka s názvom Bearded Brothers WakeSoul (bradatí bratia).

Nejeden obyvateľ Piešťan či okolia zátoky pri prehliadke areálu zostal potešený, že Sĺňava ožíva. Tento projekt pri detailnejšom pohľade však začal vyvolávať množstvo otáznikov.

A bol to práve Piešťanský týždeň, ktorý ako prvý medializoval skutočnosti, že s týmito zdanlivo atraktívnymi stavbami na brehu Sĺňavy zaradenej do štvrtého stupňa ochrany prírody nie je všetko v súlade so zákonmi civilizovanej krajiny.

Respektíve to, čo bradatí bratia vybudovali, v súlade so zákonom v podstate nie je nič. A podľa našich informácií z Mestského úradu v Piešťanoch sa o realizáciu nových stavieb v súlade so zákonom ani neusilovali.

Dokonca potom, ako piešťanský stavebný úrad vznikajúce čierne stavby v úvode roka 2019 v Ratnovskej zátoke zaregistroval, nereagovali ani na oficiálne výzvy, aby od tejto činnosti ustúpili a stavanie prerušili do doby vydania riadnych stavebných povolení.

Arogancia voči zákonom od nitrianskych podnikateľov dospela až do takej miery, že i napriek tomu, že presne vedeli, že v stavebnej činnosti nemajú pokračovať, v máji 2019 areál otvorili bombastickou párty s pyrotechnickými efektmi a hlučnou diskotékou pod holým nebom. A to len pár sto metrov od európsky chránených hniezdisk vzácnych operencov.

Nepomáhali úradné výzvy a podnikatelia ďalej pokračovali v organizovaní masových podujatí s hlasnou hudobnou produkciou, a to všetko v načierno postavených stavbách bez stavebných povolení či kolaudačných rozhodnutí.

Pribúdali i sťažnosti obyvateľov Ratnoviec, nakoľko parkovacie kapacity parkoviska v areáli vodnolyžiarskeho vleku záujemcom o hudobnú produkciu nestačili, a tak návštevníci svoje autá nechávali i pred vjazdmi do rodinných domov v obci či na súkromných pozemkoch. Bezohľadnosť návštevníkov areálu prerástla do situácie, že parkovali i priamo vo voľnej prírode v chránenom území Sĺňavy.

Stavebný úrad v Piešťanoch reagoval v zmysle zákona a arogantným podnikateľom udelil na slovenské pomery nevídanú pokutu vo výške takmer 150-tisíc eur. Následne došlo aj k správnemu rozhodnutiu o odstránení nelegálnych stavieb.

Ani to však nepomohlo a podľa našich informácií z prostredia piešťanského stavebného úradu firma Labonte ani na základe týchto sankcií nemala snahu o dodanie náležitej dokumentácie pre prípadné dodatočné legalizovanie načierno vybudovaných stavieb v Ratnovskej zátoke. Namiesto toho volili cestu odvolania sa voči rozhodnutiam stavebného úradu na nadriadený stupeň na Okresný úrad v Trnave.

Ten prvýkrát odvolaniu vyhovel a rozhodnutia vlani vrátil späť na opätovné prerokovanie priestupku voči stavebnému zákonu do Piešťan. V úvode tohto roka stavebný úrad mierne upravil výšku pokuty a na jej udelení a odstránení nelegálnych stavieb naďalej trval. I voči tomu sa spoločnosť Labonte opätovne odvolala, a tak odvolací proces na Okresnom úrade v Trnave opäť prebieha. A ako nás informoval jeho prednosta Ľuboš Sloboda, ich rozhodnutie bude vydané do konca tohto mesiaca.

Nám sa však zo zdroja okresného úradu podarilo zistiť, že firma Labonte s odvolaním voči udeleniu pokuty a nariadeniu na odstránenie nelegálnych stavieb zrejme neuspeje a okresný úrad rozhodnutia piešťanského stavebného úradu potvrdí.

Poslali sme preto otázky Patrikovi Masárovi, jednému z dvoch konateľov firmy Labonte, ktorá areál v Ratnovskej zátoke prevádzkuje, v nasledujúcom znení: „Na Okresnom úrade v Trnave sa v súčasnosti prejednáva vaše odvolanie voči rozhodnutiu stavebného úradu v Piešťanoch vo veci udelenia pokuty za výstavbu nelegálnych stavieb v Ratnovskej zátoke, ale aj rozhodnutie o odstránení nelegálnych stavieb. Ako budete postupovať v prípade, ak okresný úrad vaše odvolanie zamietne? Pokutu uhradíte a nelegálne stavby odstránite?“

Masár nám zaslal nasledovné stanovisko: „K otázkam sa nechcem vyjadrovať, keďže konanie stále prebieha.“

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav