Na Lide bude koniec kempovaniu, vjazdu áut i zakladaniu ohňov

Na Lide bude koniec kempovaniu, vjazdu áut, zakladaniu ohňov, ale aj voľnému púšťaniu psov i nočnému bivakovaniu. To všetko na piešťanskom Vážskom ostrove skončí v prípade, až nové všeobecne záväzné nariadenie v súvislosti s ochranou Lida schvália poslanci mestského zastupiteľstva. Návrh tejto pre ochranu Lida potrebnej legislatívy schválila po mestských komisiách na svojom minulotýždňovom rokovaní aj mestská rada.

Na Lide svoje „ťažké“ kempovacie vybavenie rozkladali najmä rybári z iných miest. (Autor: pror/jl)

O ochranu a zveľadenie Lida sa v minulosti snažili aj občianski aktivisti. Niekedy táto činnosť poslúžila ako predvolebná kampaň a snaha zaujať voličov, ktorá po voľbách vyprchala. Neskôr obdobná aktivita mala podobu umiestnenia akýchsi drevených prvkov, o ktoré sa následne nemal kto starať a postupne ich likvidujú vandali.

Organizovali sa tu i dobrovoľnícke brigády. Smeti na Lide zbierali aktivační pracovníci, rybári, skauti alebo bežní všímaví ľudia. Nepomáhalo. Ľudským neporiadkom sa Lido zapĺňalo neustále a neustále sa ho snažil aj niekto vyčistiť. Dovolávanie sa prirodzenej zodpovednosti ľudí nepomáha, a tak musí prísť na rad zákon.

Radnica po rokoch nečinnosti a prizerania sa ide k zachovaniu zelenej oázy v meste konečne urobiť reálne kroky. Úradníci pripravili na schválenie poslancom návrh legislatívy, ktorá mestu umožní prevziať kontrolu nad tým, čo sa na Lide deje, a zároveň mestskí policajti získajú zákonnú možnosť voči neporiadnikom zakročiť.

Lido sa totiž podľa návrhu radnice stane chráneným územím so všetkým, čo k tomu patrí. A aby ste predišli zbytočnej panike či pocitu, že Vážsky ostrov ide radnica uzavrieť za ostnatý drôt a nebude sa tam môcť už ani vkročiť, prečítajte si pozorne nasledujúce riadky. A komu naozaj na vzhľade kúska voľnej prírody záleží, nemôže nič iné, len s návrhom radnice súhlasiť.

Bez áut a len peši

Na Lido bude zakázané vchádzať a parkovať s motorovým vozidlom okrem vlastníka, správcu územia a správcu tokov pri zabezpečovaní kontroly a údržby územia a vozidiel záchranných zložiek (hasičov, policajtov, záchrannej zdravotnej služby).

Tiež bude zakázané odcudzovať, ničiť, trhať, lámať, orezávať alebo inak poškodzovať všetky vývojové štádiá rastlín a drevín s výnimkou inváznych nepôvodných druhov. Ďalej usmrcovať, poškodzovať alebo inak ohrozovať prirodzene sa vyskytujúce živočíšne druhy (toto opatrenie neznamená zákaz lovu rýb).

Na Lide bude zakázané rozširovať nepôvodné druhy živočíchov a rastlín, znečisťovať územie odpadkami alebo akýmkoľvek iným spôsobom umiestňovať stavbu, okrem nenáročných rekreačných a športových plôch a s tým súvisiacich drobných stavieb a sprievodných funkcií k dominantnému funkčnému využitiu prírodnej zóny s rekreačnou funkciou, ktoré svojím rozsahom, množstvom a prevádzkou nenarušia prírodný charakter územia.

Zakázané bude táboriť, bivakovať a využívať plochy zelene na nocovanie, používať zariadenia spôsobujúce svetelné a hlukové efekty, najmä ohňostroj. Nebudú sa môcť voľne púšťať psy okrem plochy určenej pre voľný pohyb psov, znečisťovať územie zvieracími exkrementmi (vlastník zvieraťa je povinný zabezpečiť ich odstránenie), ani poškodzovať informačné tabule alebo iné značenie v území.

Radnica si však novou legislatívou aj vymôže dávať vyjadrenie k zámeru budovania peších a cyklistických komunikácií, rekreačných a športových plôch a s tým súvisiacich drobných stavieb, prvkov drobnej architektúry (mobiliáru), i k organizovaniu verejných športových, spoločenských a iných verejnosti prístupných podujatí.

Tieto činnosti bude možné realizovať iba s predchádzajúcim písomným súhlasom vydaným vlastníkom pozemkov, správcom územia a tokov a mestom.

Vážsky ostrov sa na park nezmení

I keď uvedené ustanovenia zdanlivo vyznievajú príliš obmedzujúco, pre obyčajného návštevníka tohto prírodného miesta v Piešťanoch nič podstatné neznamenajú. Pri bežnom pohybe v prírode s deťmi či len tak za kondičným tréningom si nové obmedzenia návštevník Lida ani nevšimne.

Čo si však zrejme už čoskoro všimneme, je, že z Vážskeho ostrova zmiznú autá, gulášové súpravy, stanové osady a s tým aj všetok súvisiaci jav v podobe divokého kempovania a vytvárania skládok odpadu. A na základe prijatej mestskej legislatívy o ochrane prírody na Lide už bude môcť aj verejnosť od mestskej polície žiadať dohliadať na poriadok.

Treba však na základe diskusií na sociálnej sieti objasniť, že Lido bude štatútom síce chránená, ale i naďalej voľná príroda. Podobne ako neďaleký Považský Inovec. Nevyžadujme preto od mesta, aby z Lida vyrábalo mestský park. Nepokosené lúčne porasty zostanú prírodnými lúkami ako doteraz. Ani dreviny nebudú záhradníci tvarovať. Nežiadajme od mesta spevnené chodníky, lavičky či odpadkové koše.

Park máme pár desiatok metrov cez Biskupický kanál. Tam nájdeme všetok civilizačný komfort. Lido je voľná príroda a na základe novej legislatívy si ho môžeme aj viac uchrániť od civilizačného tlaku.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav