PRAŠNÍK: Partizánska obec ruší tradičné oslavy výročia SNP, dôvodom sú obavy z koronavírusu

  • Piešťanský týždeň / Kultúra a spoločnosť / Spravodajstvo
  • 25. augusta 2020, 15:06

Na krajské oslavy v Prašníku – Pustej Vsi chodili predovšetkým starší ľudia.


Ilustr. foto z oslavy 70. výročia SNP na Pustej Vsi. (Autor: Viera Dusíková)

Obec Prašník v okrese Piešťany ruší tradičné oslavy výročia SNP, ktoré sa mali konať aj s kultúrnym programom v sobotu 29. augusta v amfiteátri v miestnej časti Pustá Ves. Dôvodom zrušenia každoročného podujatia, ktoré máva štatút krajských osláv SNP, je podľa vysvetlenia obce dodržanie opatrení Úradu verejného zdravotníctva SR. Na oslavy chodili predovšetkým starší ľudia.

So spomienkovými podujatiami pri príležitosti 76. výročia SNP naďalej rátajú v piatok 28. augusta v Senici aj v Trnave a v sobotu 29. augusta aj v ďalšej partizánskej obci Prietrž v okrese Senica. Obyvatelia tejto kopaničiarskej obce sa počas druhej svetovej vojny aktívne zapojili do druhého domáceho odboja a pomáhali partizánom aj americkým letcom. Hrdinstvo obyvateľov miestnej časti U Rehušov si pripomenú v sobotu 29. augusta o 18:00 pri tamojšom Pamätníku SNP.

Prašnícka osada Pustá Ves bola v rokoch 1942 – 1945 križovatkou ciest vojakov a partizánov bojujúcich proti fašizmu. Jej obyvatelia poskytovali v rokoch 1942 – 1945 vojakom a partizánom materiálnu pomoc a cenné informácie, za čo nemecké vojsko vykonalo v obci viacero razií a niekoľko obyvateľov prašníckych osád skončilo vo väzení. V dedine pôsobila skupina sovietskeho kapitána Jermaka, ktorá sa venovala predovšetkým politickej a spravodajskej službe a ktorá podávala správy do Kyjeva až do príchodu Červenej armády. V lokalite pôsobila aj partizánska skupina Miloša Uhra a istý čas tu mala sídlo 2. partizánska brigáda Stalin.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav