Bylinkárka radí: Čerkáč na boľavý žalúdok aj reumu

  • Kultúra a spoločnosť / Príroda
  • 25. augusta 2020, 00:01

Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Náš seriál voľne nadväzuje na sériu článkov, ktoré sme už uverejnili v minulosti. Tentoraz vám Anna Kopáčová predstaví liečivku s názvom čerkáč peniažtekový. Pomôže tým, ktorí trpia zažívacími problémami či reumou.

(Autor: Anna Kopáčová)

Čerkáč peniažtekový (Lysimachia nutnmularlia) rastie takmer po celej Európe, v Japonsku, v Austrálii, na Novom Zélande, v okolí Stredozemného mora. V minulosti ho naši predkovia často používali pri ochoreniach žalúdkových, črevných, pri hnačkách, svalových bolestiach a pri reume. Bylinka pôsobí sťahujúco, upokojujúco a má dezinfekčné a antibakteriálne účinky.

Čerkáč je trváca bylinka s plazivou, hranatou byľou a protistojnými vajcovitými listami. Rastie do výšky pol metra. V pazuchách listov rastú na krátkych stonkách krásne veľké žlté kvety. Plod je tobolka, ktorá sa len zriedka vyvinie. Čerkáč dáva prednosť na svoj rast vlhkým stanovištiam. Často rastie na brehoch riek, pri plotoch, na vlhkých záhradkách, lúkach a pasienkoch.

Zberám kvitnúcu vňať od mája do júla. Bylinka má po usušení peknú svetlozelenú farbu a má horkú chuť. Obsahuje liečivé látky – kyselinu kremičitú, triesloviny, saponíny, sliz a iné.

Ja mám s čerkáčom dobré výsledky pri liečení, tak ako mali naši predkovia. Sťahujúco pôsobí pri hnačkách, upokojujúco pri ochoreniach žalúdka, ale aj pri zápaloch kĺbov, reumatizme, ekzémoch, na zle sa hojace rany, pri pľúcnych chorobách, zastavuje vnútorné krvácanie, zmierňuje silnú menštruáciu, vhodný je do kúpeľa proti hemoroidom.

Čaj

Potrebujeme: 1 ČL vňate čerkáča peniažtekového, 2 dl vriacej vody

Postup: 1 ČL vňate zalejeme 2 dl vriacej vody, 10 minút lúhujeme, precedíme a pijeme trikrát denne. Čaj pijeme pri hnačkách, menštruačnom krvácaní, pri zápaloch kĺbov a pľúcnych chorobách.

Kúpeľ

Potrebujeme: 100 g vňate čerkáča peniažtekového, 1 l vody

Postup: 100 g vňate 15 minút povaríme v litri vody, 15 minút lúhujeme a precedíme do pripraveného kúpeľa. Kúpeľ robíme 20 minút po večeri a vodu máme len po pás. V tomto kúpeli sa omývame 20 minút, osušíme sa a šup do postele. Kúpeľ robíme dva až trikrát do týždňa. Je vhodný pri ekzémoch, zle sa hojacich ranách, hemoroidoch, zápale kĺbov, reumatizme a zvláčňuje pleť.

Kašovitý obklad

Potrebujeme: 100 g čerstvej vňate čerkáča peniažtekového, mlynček alebo mixér

Postup: 100 g čerstvej vňate pomelieme v mlynčeku alebo v mixéri na kašu. Kašu prikladáme na postihnuté miesta, na vredy, zle sa hojace rany, vyrážky, a výborne pôsobí na bolesť svalov. Obklad previažeme. Môžeme ho použiť aj ako kozmetickú masku. Večer nanesieme na tvár kašu na 20 minút, potom tvár umyjeme vlažnou vodou bez mydla a osušíme. Pokožka sa zregeneruje a zvláčni. Takto robíme dvakrát do týždňa.

Anna Kopáčová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila