V Piešťanoch vystavujú ilustrácie, fotografie i detské práce

Ak ste ešte nestihli navštíviť výstavy, ktoré sú inštalované v priestoroch niektorej z kultúrnych inštitúcií v Piešťanoch, máte poslednú šancu. Viacerým z nich totiž plynú posledné dni, kým ich v galériách a sieňach nahradia iné umelecké diela. Poobzerať si môžete obrazy, fotografie, ale aj práce detí.

(Autor: am)

Ešte do konca tohto týždňa môžete v Dome umenia zhliadnuť deviaty ročník výstavy s názvom Umenie v parku, teda diela pochádzajúce z medzinárodných maliarskych sympózií z rokov 1967-2007 slovenských a českých autorov, ale aj sochy a plastiky. Rovnako do 24. augusta uvidíte i výstavu fotografií Kataríny Krajčovičovej, ktorá objektívom zachytila okrem iných opernú speváčku Jelenu Obrazcovovu.

V galérii rodinného domu, ktorá nesie názov Flatgallery a nachádza sa na Fínskej ulici, môžete až do 28. augusta obdivovať výstavu s názvom Imagination & Shapes. Svoje diela tu vystavujú akademické výtvarníčky Kristína Mésároš a Andrea Bartošová.

Mésároš patrí k stále výraznejšiemu prúdu súčasných mladých maliarov a v jej prístupe k umeleckej tvorbe prevažuje motivácia vyjadrovať a popisovať vnútorný svet namiesto komentárov a reflektovania veľkých spoločenských tém súčasnosti. Bartošová zasa vo Flatgallery prezentuje keramiku.

Magna Gallery na Teplickej ulici do 29. augusta vystavuje diela Mateja Fabiana. Výstava s názvom Dystopian Prophecy hovorí o tom, ako sa vplyvom karantény a ďalších pandemických opatrení samotný svet a jeho prežívanie zredukovalo na priestory bytu a ateliéru. Ide o maliarsku transformáciu, snažiacu sa redefinovať maliarsky prístup tentoraz k žánru portrétu, keď sa displejom situácie stávajú okrem iných časti tela hlava, resp. maliarske plátno, ktorého pôvodný podklad je zotretý, rozložený riedidlom. Na tomto akte deštrukcie sa kreuje maľba, ktorá je akousi kartografiou tváre, pričom ide skôr o antiportrét, kde sa jednotlivé časti tela premietajú na tvár avatara zbaveného jedinečnosti.

Do 31. augusta je v mestskom kultúrnom stredisku inštalovaná výstava prác detí, pričom tieto diela boli súčasťou výtvarnej súťaže.

Rovnako do konca mesiaca sa v mestskej knižnici nachádzajú ilustrácie z tvorby českej ilustrátorky Anety Františky Holasovej.

A taktiež do 31. augusta bude možné v Piešťanskom informačnom centre zhliadnuť výstavu Galéria Fantázia, ktorá prezentuje ilustrácie z dvoch interaktívnych kníh, ktoré deťom približujú diela známych slovenských výtvarníkov. Ako približuje informačné centrum, knihy vznikli ako výsledok dlhoročnej spolupráce výtvarnej pedagogičky a dramaturgičky Kataríny Kosánovej, spisovateľky Andrey Gregušovej a umeleckej šperkárky a ilustrátorky Nataše Štefunkovej, ktorá dala podobu dvom detským postavičkám Galému a Rii. Svoje mená prevzali zo slova Galéria, pretože obe knihy sú pre všetky tvorivé duše pozvánkou do jedinečných galérií výtvarných diel.

V Galérii Fantázia nájdete kreslené postavičky vo vtipných situáciách. Štefunková pri ich tvorbe zvolila jednoduchú formu kresby, aby nekonkurovali vybratým výtvarným dielam, ale aby ich originalitu podporili. Pri ich vymýšľaní sa inšpirovala podobami svojich detí a vlastnou tvorbou nás presvedčila, že ilustrátori sú dobrí kresliari a knihy oživujú predovšetkým prostredníctvom veľkej fantázie. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava