Na Katarínke bolo po roku prvé verejné podujatie – Noc hradov a zrúcanín

  • Kultúra a spoločnosť / Reportáž
  • 24. augusta 2020, 09:56

Uplynulú sobotu 22. augusta 2020 sa na Katarínke, v ruinách kostola a kláštora sv. Kataríny Alexandrijskej pri Dechticiach uskutočnilo po zrušení ostatných plánovaných verejných akcií tradičné podujatie Noc hradov a zrúcanín zastrešené združením Zachráňme hrady, na ktorom okrem omše a sprístupnenia krypty, vystúpili sólisti Eva Šušková a Peter Mazalán s programom Babylonská veža.

(Autor: OZ Katarínka)

Z dôvodu koronavírusových opatrení bola už tento rok na Katarínke zrušená tradičná júnová akcia Noc kostolov a Deň otvorených dverí na sviatok sv. Cyrila a Metoda. Organizátori – dobrovoľníci z občianskeho združenia Katarínka a zo Združenia kresťanských spoločenstiev mládeže sa rozhodli, že tento rok jedno tradičné podujatie zorganizujú, aj keď v komornejšom duchu a bez veľkej propagácie. Spoluorganizátor Peter Herceg z občianskeho združenia Katarínka k tomu povedal: „Tento rok je pre nás špecifický, a ešte v júni sme nemali istotu, či letná sezóna vôbec začne. Napokon som rád, že dobrovoľníci môžu už dvadsiatyšiesty rok prichádzať na Katarínku a celé leto tu v šiestich turnusoch po 40 dobrovoľníkov pokračovať v projekte záchrany ruín kláštora svätej Kataríny – známej ako Katarínka.“

Celé podujatie sa nieslo v komornejšej atmosfére, s rúškami a bez propagácie kvôli COVID-19 opatreniam, avšak v príjemnej atmosfére spolu s priateľmi, priaznivcami a dobrovoľníkmi.

Program začal večernou svätou omšou, ktorú slúžili František Moško z Kútov a Branislav Popelka z Piešťan, ktorý je aj správcom Katarínky. Po tradičnom občerstvení pre návštevníkov nasledoval vokálny interaktívny koncert Evy Šuškovej, Petra Mazalána a ženskej časti chrámového zboru Ad Una Corda. Zaujímavou formou odprezentovali moderné diela klasickej hudby, pričom interpreti sa presúvali a spievali z rôznych častí kostola i veže.

Program vyvrcholil nočným sprevádzaním, prezentáciou histórie kláštora a novozrekonštruovanej krypty v lodi kostola. Zaujímavou časťou sprevádzania bolo aj nočné odhalenie práve prebiehajúceho archeologického výskumu kláštorného krídla a nádvoria, ktoré bolo nasvietené a archeologička Ivana Kvetánová tam prezentovala ešte „horúce“ objavy posledných dní.

Napriek hroziacim búrkam, ktoré Katarínku zázračne obišli, si návštevníci do neskorého večera vychutnávali atmosféru nasvietených ruín kostola. Ako povedal Peter Herceg: „bolo to tento rok veľmi zaujímavé a veríme, že budúci rok už budeme môcť takýto zážitok sprostredkovať aj na viacerých podujatiach a čo najväčšiemu počtu návštevníkov. Teší nás, že vyše 200 návštevníkov, ktorí sa tento večer a noc prestriedali na Katarínke, odchádzalo spokojných a naplnených.“.

Občianske združenie Katarínka – je dobrovoľnícke združenie mladých ľudí, snažiace sa spolu so Združením kresťanských spoločenstiev mládeže už od roku 1994 o záchranu ruín kláštora svätej Kataríny Alexandrijskej pri Dechticiach.

Združenie Zachráňme hrady – zastupuje 28 dobrovoľníckych združení, ktoré zachraňujú pamiatkové objekty – predovšetkým ruiny po celom Slovensku už 18 rokov.

Noc hradov a zrúcanín – je už tradičné celoslovenské podujatie združení zachraňujúcich ruiny hradov a kostolov, ktoré sa každoročne koná v druhej polovici augusta. TS OZ Katarínka

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav