Music festival otvorí Óda na radosť

Pravidelní návštevníci Domu umenia, ale určite aj čitatelia Piešťanského týždňa vedia, že obľúbený music festival Piešťany (mfP) sa v meste tradične koná od konca mája do začiatku júla. Tento rok obvyklý termín posunul koronavírus, no, našťastie, 65. mfP sa uskutoční už onedlho.

Slovenská filharmónia zanôti azda jednu z najznámejších symfónií vôbec.
archív (DUP)

Music festival odštartuje v Dome umenia 4. septembra. Na túto časť roka odkazujú aj farby na bulletinoch a plagátoch, ktoré sa tento rok nesú v oranžových tónoch, farbách jesene. Štvrtého septembra nebudú chýbať tradičné slávnostné fanfáry na úvod, ktoré si môžete prísť pozrieť na zrekonštruované schodisko o 19.00 h. Po tomto úvode sa návštevníci presunú do veľkej sály, kde sa uskutoční koncert Slovenskej filharmónie. Tá zanôti Beethovenovu Symfóniu č. 9 d mol, Op. 125, známu ako Óda na radosť.

„Je to symbolika. Naozaj veľmi radostne otvárame dvere a tešíme sa spolu s účinkujúcimi a s divákmi na to, že život v Dome umenia opäť naberá rozmery, na ktoré sme zvyknutí,“ uviedla riaditeľka Domu umenia Edita Bjeloševičová.

Podujatie bude skutočne slávnostné. „Okrem otvorenia 65. mfP otvoríme aj jubilejnú 40. divadelnú sezónu. Tej bude venovaná výstava, ktorú realizujeme v spolupráci s Vysokou školou výtvarných umení v Bratislave. Bude dokumentovať architektúru majstra Ferdinanda Milučkého. Lektorom podujatia bude profesor Ľubo Stacho, ktorý budovu Domu umenia pred 40 rokmi, čerstvo postavenú, keď sa v nej ešte nekonali podujatia, nafotil pre jej autora, architekta Milučkého,“ povedala Bjeloševičová.

Naopak záver festivalu, ktorý je naplánovaný na 30. novembra,  bude mať nádych adventu. Bude ním Magnificat, slávnostný koncert Speváckeho zboru Lúčnica a komorného hudobného zoskupenia.

Medzi týmito dvomi dátumami sa milovníci kultúry budú môcť tešiť na množstvo rôznorodých podujatí. Festivalové dianie bude pokračovať koncertmi v Piešťanoch, v Hlohovci a v Novom Meste nad Váhom. Okrem Slovenskej filharmónie si návštevníci budú môcť vypočuť Slovenský komorný orchester so sólistom a umeleckým vedúcim Ewaldom Danelom, Trnavský komorný orchester s dirigentom Štefanom Sedlickým a Štátny komorný orchester Žilina, ktorý vystúpi pod taktovkou českého dirigenta Leoša Svárovského. Z českých umelcov zavíta do Piešťan aj originálny Dievčenský saxofónový orchester z Luhačovíc, ktorý zahrá na nedeľnom koncerte v Hudobnom pavilóne v mestskom parku 6. septembra.

K atraktívnym sólistom, ktorých umenie si budú môcť návštevníci festivalových podujatí vychutnať, patrí 12-ročný husľový virtuóz Teo Gertler, operní speváci Eva Hornyáková, Jana Kurucová, Michaela Šebestová, Hilda Gulyásová, Jozef Gráf, Tomáš Šelc i nemecký organista Johannes Skudlik.

Pre znalcov a obdivovateľov intímnejšej atmosféry sveta komornej hudby sú pripravené koncerty s Moyzesovým kvartetom a jeho hosťami, harfistkou Katarínou Turnerovou, klarinetistom Jozefom Eliášom a flautistom Mariánom Turnerom, a recitál s violistom Martinom Rumanom a klaviristkou Alenou Hučkovou. Slovenský filharmonický zbor na úvodný koncert pripravil jeho zbormajster Jozef Chabroň a Spevácky zbor Lúčnica, ktorý zaspieva na záver festivalu, vystúpi pod vedením zbormajsterky Eleny Matušovej.

Okrem klasickej hudby zaznejú na festivalových pódiách aj diela z iných hudobných žánrov. Z oblasti hot-jazzu, hudby z 20. a 30. rokov minulého storočia, zaznejú skladby v podaní orchestra Bratislava Hot Serenaders pod vedením trubkára a umeleckého vedúceho Juraja Bartoša.

Svet veľkého „broadwayského“ muzikálu zavíta do Piešťan v podobe novej slovenskej inscenácie jedného z najpopulárnejších diel tohto žánru West Side Story od Leonarda Bernsteina. Mladých slovenských sólistov, hercov, spevákov a tanečníkov bude sprevádzať live orchester pod taktovkou Petra Valentoviča.

Nový program z oblasti štylizovaného folklóru predvedie Umelecký súbor Lúčnica so svojimi tanečníkmi, spevákmi a hudobníkmi. Predstavenie má názov Slovenský triptych a v choreografii Jána Blaha a hudobných spracovateľov Petra Jantoščiaka a Petra Parničana zobrazí tradičné prejavy slovenských pastierov, roľníkov a mestských remeselníkov.

Vďaka digitálnym prenosom v HD kvalite môžu byť diváci Domu umenia už štvrtú umeleckú sezónu virtuálne účastní na špičkových predstaveniach Metropolitnej opery v New Yorku či vo Veľkom divadle v Moskve. Pre festivalových návštevníkov jeden takýto mimoriadny bonus tiež zaradili do programu.

Popri hudobných podujatiach v Dome umenia Piešťany, v Empírovom divadle v Hlohovci, v priestoroch Mestského kultúrneho strediska v Novom Meste nad Váhom a v priestoroch hotela Thermia Palace na Kúpeľnom ostrove sa v rámci festivalu uskutočnia počas nasledujúcich mesiacov, až do konca tohto roka, aj zaujímavé tematické výtvarné, sochárske a fotografické výstavy.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 1. mája 2024
Meniny má Amarila, Pamela, zajtra Žigmund