Komunitné šírenie koronavírusu na Slovensku stále nie je, upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva

  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
  • 24. augusta 2020, 14:23

Súčasnú epidemiologickú situáciu vo výskyte ochorenia podľa ÚVZ SR charakterizuje jeho lokálne šírenie s prevažnou väčšinou prípadov, v ktorých sa dajú dohľadať pramene pôvodcu nákazy.



Testovanie na COVID-19 (Autor: Viera Dusíková)

Komunitné šírenie koronavírusu na Slovensku stále nie je. Ako uviedol Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR na sociálnej sieti, komunitné šírenie ochorenia by nastalo v prípade, ak by sa neobjasnené pramene pôvodcu nákazy objavovali bežne a vo väčšom počte, čo však aktuálne nie je prípad Slovenska. Súčasnú epidemiologickú situáciu vo výskyte ochorenia podľa ÚVZ SR charakterizuje jeho lokálne šírenie s prevažnou väčšinou prípadov, v ktorých sa dajú dohľadať pramene pôvodcu nákazy. Hygienici upozorňujú, že ak osoba nemá vedomosť, kde sa mohla nakaziť, ešte to neznamená, že ide o komunitné šírenie ochorenia. V prípade potvrdeného prípadu ochorenia COVID-19 začínajú s epidemiologickým vyšetrovaním, v rámci ktorého sa okrem dohľadávania kontaktov snažia identifikovať prameň pôvodcu nákazy. Môžu sa síce vyskytnúť prípady, v ktorých sa prameň pôvodcu nákazy nepodarí objasniť, ale v súčasnosti ide skôr o zriedkavé situácie. To rovnako neznamená, že ide o výskyt komunitného šírenia.

Ako ÚVZ SR doplnil, potvrdené prípady ochorenia COVID-19 za nedeľu sú aktívne dohľadané kontakty potvrdených prípadov z lokalizovaných a monitorovaných ohnísk nákazy, importy zo zahraničia, v regiónoch je zaznamenaný aj sporadický výskyt nových ochorení. V niektorých prípadoch ešte prebieha epidemiologické vyšetrovanie. Epidemiológovia prijímajú všetky potrebné protiepidemické opatrenia v súčinnosti so všetkými zainteresovanými stranami na lokálnej úrovni. Naďalej pokračujú v aktívnom dohľadávaní kontaktov. Pozitívne osoby sú v domácej izolácii, rovnako aj ich kontakty, ktorým je nariadené testovanie na ochorenie COVID-19.

Úrad verejného zdravotníctva opäť vyzval verejnosť k rešpektovaniu celoplošne platných opatrení a odporúčaní ÚVZ SR a rovnako aj opatrení a odporúčaní regionálnych úradov verejného zdravotníctva v SR prijímaných na lokálnej úrovni. „Rovnako opäť vyzývame verejnosť na zváženie nevyhnutnosti organizovania veľkých rodinných osláv a návštev, na ktorej sa zídu osoby z rôznych častí Slovenska, ale aj zo zahraničia,“ doplnili hygienici.

sita

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela