Podoby džezu

  • Kultúra a spoločnosť / Hudba
  • 23. augusta 2020, 12:33

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, hudba spája ľudí rôznych záujmov a filozofií. Džezová hudba je špecifická svojím prejavom a má aj svoje vyhranené publikum. Jedným z jej základných prvkov je improvizácia. Nosným prvkom je rytmus a ním súvisiaca súhra. Improvizácia a súhra vzniká priamym kontaktom na pódiu. V tesnom kontakte jednotlivých hráčov, v anticipácii a „cítení“ sa navzájom.


Jano Babič (Autor: red)

Je tu ešte jeden veľmi dôležitý segment, špecifický práve pre džez. Slobodný dialóg s poslucháčmi, s publikom. Pandémia koronavírusu veľmi ohraničila možnosti zhromažďovania, čím prišli hudobníci o koncerty, a tým aj o podstatu svojej činnosti. O spontánny hudobný prejav, radosť z vydarenej súhry a improvizácie.

Je možné hrať spolu aj cez internet? Technika ponúka možnosť stretnutia „online“ prostredníctvom internetovej siete. Skvelé, pokiaľ ide o workshopy a výučbu. Ale je tu jeden zásadný nedostatok. Pri prenose jednotlivých zvukov dochádza k javu, zvanému latencia. Je ťažko synchronizovať jednotlivé nástroje práve v nutnosti, aby nástroje zneli presne v rovnaký čas.

Vedci Standfordskej univerzity vynašli softvér, ktorý umožňuje zachytiť zvuk vo vysokej kvalite a veľmi rýchlo ho po internetovej sieti presunúť. Podľa ich posúdenia až do vzdialenosti osemsto kilometrov bez postrehnuteľnej latencie. Sú hudobníci, ktorí už tento spôsob hrania na diaľku vyskúšali a hovoria o úžasnom zážitku zahrať si virtuálne a pritom plnohodnotne pocítiť dokonalú súhru a podporu improvizácie. Začali vytvárať sieť hudobníkov, ktorá bude k dispozícii pre podobné hudobné stretnutia…

Budeme žiť v dobe virtuálnych koncertov? Nahradí to živý koncert? Asi nie, pretože byť spolu v jednom priestore je úplne iná sila hudobného zážitku… Môžem potvrdiť z vlastného zážitku.

V piatok sme hrali s Gabkom Jonášom a Jožkom Brisudom v trnavskom kultúrnom priestore Bezkydov. Zažíval som po dlhej dobe radosť zo stretnutia s týmito bardami slovenského džezu a obrovskú eufóriu z hudby, ktorú sme produkovali práve na základe priameho kontaktu a vzájomnej podpory v súhre a v improvizácii. A k tomu nad nami poletovala nežná a presvedčivá prítomnosť speváčky Katky Suchoňovej.

Tá bude účastníčkou ojedinelej udalosti v piešťanskom parku v sobotu 22. augusta. Dáška Libiaková pozvala päť slovenských džezových speváčok. Adriena Bartošová, Janka Dekánková, Lucia Lužinská, Silvia Josifoska a Katka Suchoňová zaspievajú v programe Jazz Divas v sprievode tria Gabo Jonáš, Julius Kalász a Jakub Valíček.

Rádio Piešťany tam bude a spolu s novým albumom Billa Frisella s titulom Valentine vám v relácii Podoby džezu v nedeľu o 20:00 prinesieme reportáž z tejto ojedinelej udalosti. Na stretnutie a teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava