Občianske preukazy doteraz vydali 18 753 osobám mladším ako 15 rokov

  • Piešťanský týždeň / Kraj / Piešťany / Spravodajstvo
  • 22. augusta 2020, 11:00

Pri vycestovaní do štátov, kde je potrebný cestovný pas, musí mať každý občan vlastný cestovný doklad vrátane detí, pripomína rezort vnútra


ilustr. foto (Autor: pcrevue.sk)

Polícia od decembra 2019 vydala 18 753 občianskych preukazov s podobou tváre deťom vo veku do 15 rokov. Ako ďalej v tlačovej správe informoval tlačový odbor ministerstva vnútra, k 18. augustu tohoto roku bolo vydaných 9 750 občianskych preukazov pre deti do šesť rokov s platnosťou na dva roky a 9 003 občianskych preukazov pre deti od šesť do 15 rokov s platnosťou na päť rokov.

„Správny poplatok za vydanie občianskeho preukazu pre osoby do 15 rokov je 4,50 eura. Za občana mladšieho ako 15 rokov podáva žiadosť o vydanie občianskeho preukazu zákonný zástupca. To isté platí aj pri prevzatí. Zákonný zástupca sa nemôže dať zastupovať,“ uvádza rezort vnútra.

S platným občianskym preukazom môžu Slováci vrátane detí cestovať do viacerých európskych krajín, ktoré ho uznávajú ako cestovný doklad. Platí to predovšetkým pre členské štáty Európskej únie. Pri ceste do ďalších krajín je však potrebný pas. Pri vycestovaní pritom musí mať každý občan vlastný cestovný doklad vrátane detí, a to už aj novorodenci. „Zápis dieťaťa do cestovného pasu rodiča sa nevykonáva,“ konštatuje rezort.

Pokiaľ ide o pasy pre deti, za cestovný pas dieťaťa do šesť rokov sa platí osem eur, pričom platí dva roky. Za cestovný pas dieťaťa od šesť do 16 rokov je správny poplatok 13 eur, pričom platí päť rokov. „Požiadať o vydanie cestovného pasu môže ktorýkoľvek z rodičov bez súhlasu druhého rodiča okrem prípadov, že je jeden z rodičov pozbavený alebo obmedzený rodičovských práv. Zákonný zástupca sa pri podaní žiadosti ani pri prevzatí vyhotoveného cestovného pasu nemôže dať zastupovať inou osobou,“ dodalo ministerstvo vnútra.

sita

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj