Silvia Josifoska o projekte JAZZ DIVAS

  • Kultúra a spoločnosť / Hudba / Podujatia / Piešťany
  • 21. augusta 2020, 11:09

Verte, neverte, ale za mesiac pobytu v kúpeľoch môžem zodpovedne vyhlásiť, že džez Piešťanom pristane tak, ako im pristane Kolonádový most, vrcholné dielo funkcionalizmu od architekta Emila Belluša.

Silvia Josifoska patrí k najvýznamnejším a najoriginálnejším tváram bluesovej a džezovej scény u nás. (Autor: archív Silvie Josifoskej)

Plagát projektu JAZZ DIVAS púta už vizuálne, predovšetkým však obsahovo. Gabo Jonáš Band… V mysli sa vraciam do druhej polovice 70. rokov, keď som si kúpil EP, na ktorej Gabriel Jonáš prezentoval svoj nesporný talent ako klavirista, hoci na konzervatóriu vyštudoval akordeón a gitaru, a do povedomia fanúšikov hudby vošiel ako basgitarista. Onedlho 72-ročný džezmen je nepochybne zárukou programu vysokej kvality. A keď si k jeho kapele pridáme slovenské spevácke divy, ďalší z vrcholov piešťanského džezového leta je stopercentnou istotou.

S protagonistkou projektu Silviou Josifoskou sme boli v poslednom období v kontakte, nemal som teda problém osloviť ju o rozhovor exkluzívne pre Piešťanský týždeň. Na úvod trochu faktografie:

Silvia Josifoska patrí k najvýznamnejším a najoriginálnejším tváram bluesovej a džezovej scény u nás. Blues objavila už v detstve a postupne sa stal dominantou jej repertoáru. Od prvej polovice 90. rokov zaujala publikum veľmi zaujímavo zafarbeným hlasom a silným hudobným cítením. Začiatky jej kariéry sa spájajú s pôsobením vo folkrockovej skupine Sanyland. Už krátko nato ale speváčka založila vlastnú formáciu Mr. Band, s ktorou sa predstavila na kompilácii Bluesová spoločnosť no. 2 (1998) a veľmi rýchlo ovládla slovenskú bluesovú scénu.

Vďaka jej nenapodobiteľnému hlasu a prejavu ju pozvali na spoluprácu pri nahrávaní svojich štúdiových projektov mnohé hviezdy slovenskej aj zahraničnej scény: Jaro Filip, Richard Müller, Jaromír Nohavica, Janek Ledecký… Je držiteľkou ocenenia Slovenskej bluesovej spoločnosti Blueswoman 2005 a Najobľúbenejšia bluesová speváčka v rokoch 2014, 2015, 2016 a 2017. Pôsobí v troch hudobných projektoch: Silvia Josifoska Band, Silvia Josifoska Blues Band a Silvia Josifoska & Blues Laboratory.

Ako ste sa dostali do projektu JAZZ DIVAS?

Zavolala ma vynikajúca džezová speváčka a organizátorka večera Dáša Libiaková už začiatkom roka. Povedala mi, že má takýto plán a rada by ma v ňom privítala. Keď mi ešte povedala, kto je sprievodná kapela, ani sekundu som neváhala. Sú to moji dlhoroční kolegovia a skvelí muzikanti. Pre pandémiu sa však posúval termín a vôbec sme nevedeli, či sa projekt uskutoční. Našťastie, vďaka obrovskej Dášinej sile a neoblomnosti sa to podarilo.

Cez početné ocenenia vás mnohí poznajú ako bluesovú speváčku. Pred dverami je však teraz džez. Môžete sa piešťanskému publiku bližšie predstaviť?

Okrem bluesu mám v repertoári soul, funk, džez či rock. Spolupracujem s Gabrielom Jonášom, Jurajom Buriánom, Paľom Berezom, Martinom Gašparom, Erichom Bobošom Procházkom či Ondrejom Krajňákom. Popri slovenskej špičke som mala príležitosť vystúpiť s legendami ako Stan the Man z Veľkej Británie, Peter Rowan či King George zo Spojených štátov amerických. Spolupracujem aj s hudobníkmi z Viedne, kde sa pravidelne prezentujem.

Aký repertoár bude mať divák príležitosť od vás počuť?

Budem spievať piesne skôr soulového, R&B charakteru či modernejší džez. Na záver chystáme aj jeden song spolu s kolegyňami, ale viac neprezradím.

Verím, že záver rozhovoru je najlepšou pozvánkou pre Piešťancov do Hudobného pavilónu v mestskom parku na sobotu 22. augusta. Veď džez predsa Piešťanom svedčí tak ako Kolonádový most.

Peter Bzdúch

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj