Cyklochodník do Vrbového by mohol byť vybudovaný z európskych peňazí

  • Piešťany / Spravodajstvo / Región
  • 20. augusta 2020, 00:01

Piešťanská samospráva sa ako posledná so štyroch zúčastnených pripojí k zloženiu finančných prostriedkov na projektovú dokumentáciu cyklochodníka z Piešťan do Vrbového. Ak úpravu mestského rozpočtu v prospech tejto dlho očakávanej cyklistickej cesty schvália v závere augusta aj piešťanskí poslanci, jej realizácia by sa mala stať už čoskoro skutočnosťou.

Starú desiatky rokov nevyužívanú železnicu z Piešťan do Vrbového nahradí nová cyklotrasa. (Autor: vd)

Priklepnúť čiastku z piešťanského mestského rozpočtu v objeme 15-tisíc eur odsúhlasila na svojom stretnutí Komisia pre šport, rekreáciu a cestovný ruch ale aj mestská rada. Rovnakú sumu už vo svojich zastupiteľstvách odsúhlasili ďalšie tri zúčastnené samosprávy – Krakovany, Trebatice a Vrbové. Zvyšnú časť do cieľovej sumy 80-tisíc eur doplní združenie Zelená cesta, ktoré za účelom realizácie cyklochodníka z Piešťan do Vrbového uvedené štyri samosprávy založili a na jeho fungovanie prispievajú členskými príspevkami.

V úvode tohto roka došlo k podpisu nájomných zmlúv medzi železničiarmi a združením štyroch samospráv s názvom Zelená cesta, ktoré zastrešuje výstavbu cyklochodníka z Piešťan do Vrbového v telese desiatky rokov nevyužívanej železnice.

Stavať chcú z eurofondov

Cena projektovej dokumentácie je odhadovaná približne na 80-tisíc eur. Združenie Zelená cesta disponuje členskými príspevkami v objeme päťtisíc eur od každej zo štyroch samospráv. Zvyšok peňazí na projektovú dokumentáciu musia Vrbové, Piešťany, Krakovany a Trebatice doložiť.

Projektová dokumentácia v zmysle nájomnej zmluvy musí byť predložená železničiarom do 16. septembra. Samosprávy majú potom rok, aby vysúťažili zhotoviteľa a odštartovali samotnú výstavbu tejto už roky očakávanej cyklistickej spojnice dvoch miest v okrese.

Združenie štyroch obcí Zelená cesta nepoužívanú železničnú trať získalo do prenájmu na 10 rokov za sumu ročného prenájmu 7605 eur.

Cena stavby je odhadovaná na dva milióny eur a samosprávy sa chcú o tento balík peňazí uchádzať z najnovšie vyhláseného operačného programu určeného na zvýšenie atraktivity a prepravnej kapacity nemotorovej dopravy (predovšetkým cyklistickej dopravy) na celkovom počte prepravených osôb, ktorú vyhlásilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR ako Riadiaci orgán pre Integrovaný regionálny operačný program.

Zo Striebornice až na Čerenec

Cyklochodník sa začne v Piešťanoch pri mestskom skleníkovom hospodárstve a skončí vo Vrbovom na železničnej stanici.

To však nie je jediná ambícia výstavby cyklotrasy v regióne. Vrbové už dávnejšie deklarovalo, že na svoje náklady chce cyklochodník dostavať až k Čerencu, priehrade nad mestom. Obce Banka a Moravany nad Váhom tiež deklarovali, že by chceli stavať cyklochodník od rybníka Striebornica cez ich obce až do Piešťan.

Ďalšia cyklotrasa pod názvom Holeška by sa na cyklochodník mala napojiť v Trebaticiach a viesť až do Veľkých Kostolian. Práve 11,3 kilometra dlhá cyklotrasa Holeška je už v takej pokročilej projektovej rozpracovanosti, že by mala vzniknúť súčasne s cyklotrasou Piešťany-Vrbové. Tento projekt má tiež ambiciózny rozpočet, ktorý je tvorený sumou 2,2 milióna eur.

Piešťany mestom cykloturistiky?

Ak teda všetko pôjde, ako má, piešťanský región získa sieť cyklociest, ktoré spoja väčšinu obcí v okrese a prepoja aj najatraktívnejšie miesta pre rodinnú cykloturistiku. Spolu s Kolokruhom Sĺňava by sa tak mohli v budúcnosti stať jedným z najväčších lákadiel pre turizmus v regióne.

Do tejto atraktivity regiónu pre cyklovýletníkov však treba započítať i „medzikrajské“ cyklotrasy, ktoré už reálne jestvujú, a po dostavbe časti cyklochodníka z Bodony do Hornej Stredy bude možné sa dostať po regulárnej cyklotrase z Piešťan cez Nové Mesto nad Váhom až do Trenčína, a ďalej novou cyklotrasou cez pútnické miesto – kláštor Skalka až do Nemšovej.

Na „medzikrajské“ cyklotrasy sa chcú pripájať aj obce z okresu Nové Mesto nad Váhom – Beckov či Čachtice. Tým by v regióne vznikla taká významná sieť cyklotrás, že i to by mohla byť v budúcnosti jedna z významných turistických atraktivít Piešťan a ich okolia.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava