Vo vzduchu budú vysoké koncentrácie peľu paliny, ambrózie, ale aj spór húb

  • Piešťanský týždeň / Kultúra a spoločnosť / Príroda
  • 19. augusta 2020, 15:40

Najvyššie denné koncentrácie peľu inváznej paliny zachytila monitorovacia stanica v Žiline, v Trnave a v Banskej Bystrici.

Ambrózia.
Aj pele ambrózie sú teraz koncentrované vo vzduchu.

Na celom území Slovenska v týchto dňoch dominuje peľ slabšie alergizujúcej pŕhľavy, pričom peľ tráv z čeľade lipnicovitých už dosahuje len nízke koncentrácie. Hovorkyňa banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Mária Tolnayová informovala, že vysoké denné koncentrácie dosiahol peľ inváznej paliny, ktorá bude dominovať aj v ďalších dňoch spolu s pribúdajúcim peľom ambrózie a spórami húb (plesní.)

„Najvyššie denné koncentrácie peľu paliny zachytila monitorovacia stanica v Žiline, v Trnave a v Banskej Bystrici. Peľ pŕhľavy vo vyšších koncentráciách zachytili v Banskej Bystrici, v Žiline a v Bratislave. Najvyššie denné koncentrácie ďalšej vysoko alergizujúcej inváznej rastliny – ambrózie, zachytili monitorovacie stanice v Banskej Bystrici a v Nitre, pričom jej koncentrácie postupne narastajú,“ konštatuje k aktuálnej peľovej situácii Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie RÚVZ v Banskej Bystrici, pod ktoré spadá aj koordinácia peľovej informačnej služby (PIS) v SR.

V ovzduší sa vyskytoval v nízkych koncentráciách peľ chmeľu, astrovitých, mrkvovitých, mrlíkovitých rastlín, skorocelu a štiavu. Spóry húb (plesní) boli zastúpené najmä rodmi Cladospórium a Alternária. Lokálny pokles denných koncentrácií peľu v ovzduší bol spôsobený zrážkami a búrkovou činnosťou, kedy však do vysokých hladín vystúpili koncentrácie spór húb.

V najbližších dňoch predpokladá Lafférsová vysoké denné koncentrácie peľu paliny, sprevádzané vysokými koncentráciami peľu slabšie alergizujúcej pŕhľavy. Peľová sezóna tráv definitívne skončila a ich peľ sa bude vyskytovať v ovzduší už len v nízkych koncentráciách až do jesene. Pribúdať bude aj peľ ambrózie, ktorý väčšinou prvý vrchol peľovej sezóny dosahuje v posledných augustových dňoch. V ovzduší sa okrem peľu spomenutých druhov bude vyskytovať peľ skorocelu, štiavu, chmeľu, astrovitých, mrkvovitých a mrlíkovitých rastlín. Denné koncentrácie spór húb (plesní) dosiahnu veľmi vysoké hladiny. Lokálny pokles denných koncentrácií peľu môžu spôsobiť zrážky alebo búrková činnosť.

sita

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek