Nočnú Katarínku ukážu verejnosti počas Noci hradov a zrúcanín

  • Podujatia / Spravodajstvo
  • 19. augusta 2020, 10:10

Pôjde o jedno z prvých hromadných podujatí v areáli zrúcaniny Katarínka v tomto roku, organizátori trvajú na povinnosti mať na tvári rúška a na dodržiavaní ďalších hygienických opatrení. Zrúcanina Kostola a kláštora sv. Kataríny Alexandrijskej (Katarínka) v Dechticiach v okrese Trnava bude aj v tomto roku súčasťou celoslovenského podujatia Noc hradov a zrúcanín.

Noc hradov a zrúcanín organizujú po celom Slovensku združenia a dobrovoľníci zachraňujúci ruiny hradov a ďalších historických pamiatok. (Autor: FB Katarínka)

V sobotu 22. augusta bude na tomto mieste od 19:00 svätá omša, po nej hudobný program Babylonská veža v podaní Evy Šuškovej, Petra Mazalána a chrámového zboru Ad Una Corda. Súčasťou večerného programu bude aj výklad o minulosti a súčasnosti Katarínky. Účasť na podujatí bude možná len s rúškom na tvári, organizátori vyzývajú aj na dodržiavanie ďalších hygienických opatrení. Noc hradov a zrúcanín organizujú po celom Slovensku združenia a dobrovoľníci zachraňujúci ruiny hradov a ďalších historických pamiatok.

V prvej polovici tohto roka v rámci prevencie pred šírením koronavírusu zrušili všetky hromadné podujatia na Katarínke vrátane tradičného Dňa otvorených dverí. Cez prázdniny však dobrovoľníci pokračujú v záchrane a konzervovaní ruín kostola a kláštora. Areál je sprístupnený pre verejnosť, rovnako aj vyhliadková veža, ktorá vznikla z pôvodnej kostolnej veže.

Kláštor svätej Kataríny Alexandrijskej bol založený pred 400 rokmi a patril františkánskemu rádu. V roku 1786 bol kláštor dekrétom cisára Jozefa II. zrušený. Mnísi ho museli opustiť, kláštor sa postupne začal meniť na ruiny. Zrúcanina sa nachádza v malokarpatských lesoch medzi obcami Naháč a Dechtice v Trnavskom kraji. Od roku 1995 občianske združenie Katarínka v spolupráci so Združením kresťanských spoločenstiev mládeže organizuje dobrovoľnícke letné tábory zamerané na záchranu tejto pamiatky pred zánikom.

(SITA)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava