Za Krakovskú bránu sa bylinkovalo s Kopáčovie Aničkou

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia / Výstavy / Región
  • 17. augusta 2020, 00:01

Toto leto slávi etnografické múzeum Za Krakovskú bránu svoje pätnástiny. Pri tej príležitosti privítala jeho „gazdinka“ Daniela Piscová v prvú augustovú nedeľu vrbovskú bylinkárku Anna Kopáčovú.

Anna Kopáčová predstavila v múzeu svoje najobľúbenejšie bylinky. (Autor: vd)

„Pod úkolom“ sa usadilo asi tridsať návštevníkov z blízka i z ďaleka, aby si vypočulo bylinkové rady skúsenej fytoterapeutky – Kopáčovie Aničky. Tá si priniesla plný košík najrozličnejších bylín zo svojej záhradky a postupne ich naučila ľudí rozpoznávať podľa vône, kvetu, lístkov či koreňov. Ku každej bylinke prezradila obľúbený účinný recept a tiež vyzdvihla do popredia jej liečivé vlastnosti.

Prednáška bola doslova nabitá informáciami, takže kto má trošku slabšiu pamäť, buď si ju nahrával na mobil, alebo zapisoval informácie do zošítka. Po jej skončení nasledovala diskusia, kde sa ľudia ešte dozvedeli doplňujúce informácie a mnohí sa vypytovali na konkrétne choroby a bolesti, ktoré ich sužujú. V závere Daniela Piscová poďakovala Anne Kopáčovej za hodnotné chvíle a prítomní jej slová podporili silným potleskom. Patril žene, ktorá nielenže pozná tajomstvá ľudového liečiteľstva, ale vie ich aj použiť a vo svojom živote pomohla mnohým chorým.

No a pretože múzeum slávi svoje narodeniny viacerými akciami, má pripravené ďalšie zaujímavosti. Herečku Milku Zimkovú netreba zvlášť predstavovať. Ten, kto si pamätá jej kultový film Pásla kone na betóne, si ju zamiloval vďaka jej autentickosti. Čas kikiríkania – to je titul divadelnej hry, ktorú sama napísala a sama ju i odohrá v nedeľu 16. augusta.

Kňaz Ján Sucháň kedysi pôsobil vo farnosti v Krakovanoch. Na jeho omše chodili aj tí, ktorým sa možno až tak v kostole nepozdávalo. Svojou pravdivosťou a ľudskosťou dokázal osloviť masy ľudí – najmä mládež. Krakovanci ho milovali. Aj preto sa opäť tešia na nedeľu 23. augusta, keď sa budú môcť v múzeu Za Krakovskú bránu opäť porozprávať so svojím obľúbeným pánom farárom.

Posledná augustová nedeľa sa bude niesť v znamení cimbalovej muziky manželov Osíčkovcov.

To ešte nie je ani zďaleka všetko. Múzeum chystá na 18. októbra Deň otvorených dverí, a keďže pre koronakrízu sa nemohol konať Festival paličkovanej čipky, organizátori ho naplánovali na 24. a 25. októbra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj