Bylinkárka radí: Špargľa čistí krv i odvodňuje

Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Náš seriál voľne nadväzuje na sériu článkov, ktoré sme už uverejnili v minulosti. Tentoraz vám Anna Kopáčová prezradí, aké účinky má špargľa. Mimochodom, viete, že jej odborný názov je asparágus lekársky?

Špargľa je asparágus lekársky. (Autor: Anna Kopáčová)

Asparágus lekársky, ktorého latinský názov je Asparagus officinalis a ľudový špargľa, poznali a používali antickí lekári na choroby pečene, sleziny a močových ciest.

V starej Číne ho používali ako liek proti kašľu a vredoch. V 12. storočí sa dostal do Európy, kde sa pestoval ako zelenina a používali ho ako liek na čistenie krvi, pri reumatických chorobách.

Špargľa je slovenský názov a je to trvalka, ktorá sa u nás pestuje. Husto rozkonárená stonka dorastá do výšky asi 1,5 metra. Po celej dĺžke ju pokrývajú čiarkovité lístky vyrastajúce vo zväzkoch. Koreň tvorí krátky drevnatý podzemok a spleť korienkov. Na jar mladé výhonky konzumujeme ako zeleninu. Asparágus lekársky kvitne v máji až v júli drobnými žltozelenými kvietkami, ktoré po odkvitnutí majú najprv zelené bobule, a keď dozrejú, sú červené. Tie však musíme odstrániť, lebo sú mierne jedovaté. Asparágus lekársky obsahuje vitamíny A, B, C a minerálne látky.

Na liečebné účely používam špargľovú šťavu, tinktúru a čaj. Šťava má močopudné účinky, vylučuje vodu z organizmu a pritom nedráždi ľadviny. Používam ju pri urologických a nefrologických ochoreniach. Pomáha urýchľovať látkovú premenu, prečisťuje krv a je vhodná pri cukrovke ako zelenina. Mladé výhonky asparágusu lekárskeho sa v Číne dodnes používajú ako afrodiziakum.

Príprava šťavy

Potrebujeme: 500 g vňate alebo koreňa asparágusu lekárskeho, 1/2 dl vody

Postup: 500 g čerstvej umytej vňate alebo koreňa asparágusu dáme do mixéra, pridáme 1/2 dl vody, dobre rozmixujeme a užijeme.

Príprava tinktúry

Potrebujeme: 150 g čerstvého koreňa alebo vňate (bez bobúľ) asparágusu lekárskeho, 7 dl liehu alebo domácej pálenky, 7 dl pohár

Postup: Očistený, umytý a pokrájaný koreň alebo vňať asparágusu (bez bobúľ) dáme do 7 dl pohára a zalejeme liehom alebo domácou pálenkou. Pohár uzavrieme a necháme odstáť 21 dní, občas pretrasieme. Potom prefiltrujeme cez gázu a trikrát denne užívame 20 kvapiek v polievkovej lyžici teplej vody. Užívame 14 dní, kedykoľvek môžeme zopakovať.

Tinktúra a šťava dobre pôsobia pri ťažkostiach v močovom systéme, zápaloch prostaty a močového mechúra, vodnatieľke, cukrovke, impotencii.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav