Podoby džezu

  • Kultúra a spoločnosť / Hudba
  • 16. augusta 2020, 10:00

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, ženy v džeze to nebola vždy každodenná samozrejmosť. Keď sa v Amerike šíril džez ako nová hudobná forma, ostávali ženy zriedkavou atrakciou pre „skrášlenie“ kapely a spestrenie repertoáru koncertov omnoho populárnejších nositeľov džezového kumštu.


Jano Babič (Autor: red)

Vnímanie džezu a jeho citový dopad nebol nikdy medzi ženami a mužmi odlišný. Ani miera popularity. Preto rástla úroveň interpretácie a perfektná technika ovládania nástrojov sa začala objavovať aj v ženskom podaní. V súčasnosti by sme pri porovnaní jednotlivých nástrojov asi ťažko na prvé počutie rozlíšili ženské a mužské prevedenie džezovej verzie prednesu, improvizácie, kompozície, aranžmánu. Dokonca aj tak „maskulínny“ nástroj, akým sú bicie nástroje, má svoje zástupkyne na vrchole svetových hodnotení v anketách renomovaných magazínov a vydavateľstiev.

V kategórii spevu sa dá hovoriť dokonca o opaku – muži dobiehajú ženy, teda speváčky postavili v minulosti latku výkonnosti a mužské hlasy sa im snažia v ich pôsobivosti vyrovnať. Ženský vokálny prejav je v džeze veľmi špecifická kategória a má azda najširšie zastúpenie v hodnotení džezového prednesu vôbec.

Myšlienka predstaviť viacero speváčok s odlišnou farbou hlasu, svojským prejavom skladieb, špecifickým pohľadom na kompozície a ich výber je prinajmenšom veľmi zaujímavá. Sľubuje zážitok pre vnímavého poslucháča, ale aj rutinovaného odborníka.

Dáša Libiaková je niekoľko desaťročí ojedinelou osobnosťou slovenského džezu. Preto neprekvapí, že práve ona postavila program pod názvom Džezové divy alias Jazz Divas. Prvotriednu úroveň zaručujú zúčastnené osobnosti, speváčky prvej desiatky slovenského džezu – Adriena Bartošová, Lucia Lužinská, Janka Dekanková, Silvia Josifoská, Katka Suchoňová, o ich sprievod sa postará špičkové trio v zostave Gabo Jonáš – klavír, Jurko Kalász – kontrabas a Jakub Valíček – bicie nástroje.

V sobotu 22. augusta zaznejú v Hudobnom pavilóne v Sade Andreja Kmeťa v Piešťanoch skladby svetového džezového repertoáru i kompozície z vlastnej tvorby zúčastnených sólistiek. Rádio Piešťany je mediálnym partnerom svetovej premiéry koncertu Jazz Divas a my vám budúci týždeň v relácii Podoby džezu predstavíme jednotlivé účastníčky a prierez ich doterajšou tvorbou. Dáša Libiaková nám priblíži stav posledných príprav tohto zaujímavého koncertu.

Na stretnutie v nedeľu o 20. hodine na Rádiu Piešťany sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila