V Čachticiach odolali mrazom len broskyne na kopci

V broskyňovom sade v Čachticiach to vo štvrtok 6. augusta vyzeralo ako v úli. Celé rodiny smerovali autami po prašnej ceste, miestami vymletej do hlbokých brázd po prívalovom daždi. Na začiatku sadu pri maringotke a váhe i pokladni šéf ovocného sadu Pavel Mjartan spolu s kolegyňou Irenou Hanicovou navigovali prichádzajúcich ľudí. Posielali ich ešte ďalej a ešte vyššie – až tam, kde sa krásne vyfarbené broskyne samy spúšťali do košíkov a prepraviek – stačil len jemný pohyb rukou. Ako keď dirigent riadi orchester.

Manželia Jarmila a Jozef Gregorovičovci oberali ovocie na zaváranie aj maškrtenie. (Autor: vd)

„Žiaľ, tento rok nám mrazy zničili úrodu v nižších polohách až o 50 či 75 percent. Vydržali len ovocné stromy, ktoré sú na kopci. Teraz zberáme úrodu odrody Flamingo. Včera sa zbierala odroda Radosť a mrazuvzdorné ostali aj broskyne odrody Suncrest,“ uviedol vedúci ovocného sadu, poľnohospodársky inžinier Pavel Mjartan.

Jeho kolegyňa Irena Hanicová nielenže stíhala obsluhovať váhu, ale aj pokladňu. „Nazbierali sme si tridsať kilogramov. Polovicu dáme našim rodičom a druhú doma zjeme a zavaríme my,“ povedali mladí manželia z Nového Mesta nad Váhom.

O kúsok ďalej vodičov automobilov, ktorí nevedeli, kam nasmerovať vozidlo, riadil ďalší zodpovedný pracovník sadu Roman Vlado. V aute sme viezli Irenkinu kolegyňu Janku, ktorú vyslali pracovať v ešte vyššie položenom mieste broskyňového sadu.

Oberačka šla pekne od ruky trom chlapom z Novej Vsi. Do kufra dodávkového automobilu nakladali posledné prepravky. „Môžete ma s jednou odfotiť,“ súhlasil silák Filip. Rovnako ochotne nám zapózovali aj manželia Jarmila a Jozef Gregorovičovci z Brezovej pod Bradlom. „Viete, koho fotíte? Ja som ‚basák‘ z Borovienky,“ usmial sa J. Gregorovič. Jeho polovička nám prezradila, že z broskýň budú doma ujedať a tie, čo nezjedia, zavaria.

„Horšie sme dopadli s marhuľami. Kým vlani bol zber marhúľ úspešný, pretože sme zo sadov zobrali 35 ton, tento rok sme natrhali sotva tristo kilov. Marhule pomrzli, a to zarodila iba jedna odroda. Ale ukazuje sa, že jabĺk bude dostatok. Jednu z odrôd na rozlohe päť hektárov sme ošetrili proti obaľovačovi jablčnému sieťami. Práve siete zabezpečia, že stromy budú chránené a nemusia sa šesť či osemkrát postrekovať, pretože obaľovač má dve generácie, takže sa chemická ochrana nemusí aplikovať,“ dodal skúsený ovocinár.

„Nech sa páči, ak ste nestihli broskyne, určite príďte na naše jabĺčka. Sú krásne, chutné, zdravé,“ pozýva na bohatú oberačku broskýň či jabĺk dlhoročná pracovníčka ovocného sadu čachtického poľnohospodárskeho družstva Irena Hanicová.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 8. mája. Tento deň je Dňom víťazstva nad fašizmom a Svetovým dňom červeného kríža. Meniny má Ingrida.
  • 08.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 8. mája 2024
Meniny má Monika, zajtra Ingrida