Zebra Diego dobehla až na Sídlisko Adam Trajan

Piešťanská zebra v stredu 12. augusta večer ovládla internet. To, že sa exotický kopytník pohybuje na Sídlisku Adam Trajan, zdieľali nielen miestni obyvatelia, ale aj vodiči, ktorí ho počas jazdy stretli. V dopravnom servise upozornili na prítomnosť nezvyčajného účastníka cestnej premávky aj ostatných šoférov a čo nevidieť toto netradičné hlásenie dostali aj záchranné zložky.

Foto: Lukáš Štefanec

O zásahu, ktorý rozhodne nepatrí medzi štandardné, nám porozprával major požiarnej ochrany Rastislav Filip, ktorý bol priamo na mieste činu. Keď vraj dostali hlásenie, že v Piešťanoch niekomu ušla zebra, automaticky si spomenuli najprv na priechod pre chodcov. Exotické zviera im ani na um nezišlo, keďže v meste sa momentálne nenachádza žiadny cirkus.

Keď sa však ubezpečili, že skutočne ide o živú zebru, vyrazili na miesto, kde sa mala pohybovať. Po úteku z areálu Rybárskeho dvora nabrala smer Piešťany, ľudia ju videli pohybovať sa na priľahlých poliach. Hasiči neskôr prehľadávali lesík pri poliklinike, okolie Sĺňavy, až napokon zebru ľudia zazreli pri trajanskej kolonáde. Ulicami F. E. Scherera sa dostala až do vnútrobloku, kde keď dorazili hasiči sa okrem davu ľudí nachádzal už aj veterinár. Dal pruhovanému zvieraťu dve uspávacie injekcie a počas čakania, kým zaberú sa ho prítomní snažili vlastnými telami i výkrikmi „presvedčiť“, aby už ďalej v prechádzke nepokračovalo.

Aktualita z Piešťan: Po sídlisku A. Trajana pobehuje zebra. Podľa našich informácií vraj utiekla z Rybárskeho dvora. Viac informácií zisťujeme.Foto: Lukáš Štefanec

Uverejnil používateľ Piešťanský týždeň Streda 12. augusta 2020

Diego dostal za pomoci imobilizačnej pušky napokon ešte dve ďalšie injekcie, po ktorých už o pár minút zadriemal. Piešťanskí hasiči poskytli veterinárovi lano a spolu s mestskými policajtmi sa riadili pri manipulácii so zvieraťom odbornými pokynmi, ktorými ich zverolekár inštruoval, že kde a ako ho môžu chytiť. Diegovi zviazali nohy a odovzdali ho majiteľovi, ktorý si poň prišiel.

Edit: (aktualizácia 8.45 h o vyjadrenie zasahujúceho veterinára)

Uspať zviera nebolo jednoduché, nakoľko anestetikum bežne držané veterinármi, je určené najmä pre hospodárske prežúvavce. Na koňovité kopytníky je vraj menej účinné. „Privolali ma zhruba okolo pol ôsmej večer. Uspávanie nebolo jednoduché. Preto sa mohlo niektorým ľuďom zdať, že to bolo zdĺhavé. Bežné anestetikom, ktoré používam či na vysokú lesnú zver, alebo hospodárske prežúvavce, ako je hovädzí dobytok, by sa muselo tomuto zvieraťu dopraviť priamo do krvného obehu. Anestetikum pre koňovité zvieratá, ako je napríklad aj zebra, ktoré je účinné aj do svaloviny, ja bežne ani nedržím. I to bol dôvod prečo musela zebra dostať až štyri dávky, aby sme ju utlmili tak, že sa dalo s ňou bezpečne manipulovať,“ informoval nás zasahujúci veterinárny lekár Ľuboš Macháč.

Po tom ako zvieraťu zabralo anestetikum, naložili ho a previezli na miesto, odkiaľ ušla. „Tu dostalo protilátku a nakoniec všetko dobre dopadlo,“ dodal veterinár.

Neštandardná situácia, o ktorú sa pruhovaný utekáč postaral, napokon ozvláštnila deň nielen samotným hasičom, ale aj okoloidúcim a vo veľkom neskôr aj mnohým cez sociálne siete, lebo už krátko po úteku sa začali množiť vtipné obrázky na satirických stránkach.

Omyl jednej zebry merch.sk/zomri/tricko-nepokazme-sito

Uverejnil používateľ Zomri Streda 12. augusta 2020

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav