Lávka pre peších získa funkcionalistický vzhľad, ale aj LED nasvietenie

Lávka na Krajinskom moste sa po rekonštrukcii dočká nového vzhľadu. O tom, čím všetkým si lávka v najbližšom období prejde, nás informovala vedúca odboru investícií a majetku mesta Piešťany, Eva Pobjecká. Podľa jej slov rekonštrukcia nebude jednoduchá. To, ako je most poškodený užívaním a koróziou, sa ukáže až po rozobratí pochôdznych panelov a kovového opláštenia konštrukcie lávky.

Pochôdzny povrch lávky bude z plastu a bočné steny dostanú obklad z ťahokovu. (Autor: MsU)

Lávka pre peších a cyklistov pôvodne ani nebola lávkou. Jej účelom bola úloha podpornej konštrukcie pre vodovodné potrubia a rozvody inžinierskych sietí. Až neskôr vzniklo prekrytie potrubí pochôdznymi panelmi zaliatymi betónom a asfaltom. Následne pribudlo železné opláštenie lávky zrejme z dôvodu, aby prekryli pohľad na rozvody plynu a vody.

To sa však už čoskoro vzhľadovo zmení. Firma, ktorá robí rekonštrukciu, pochôdzne panely z lávky odoberie. Z ich povrchu odstráni betón i asfalt. Nahradí ho epoxid s protišmykovými vlastnosťami, ale hlavne zníženou hmotnosťou, čo nosnú konštrukciu lávky výrazne odľahčí.

Kovové opláštenie prekrývajúce potrubie odstránia a späť sa už nevráti.

Z mosta zmizne i kovové opláštenie, ktoré tam pribudlo dodatočne. Potrubie, ktoré skrýva, ostane odhalené. Dostane však nový náter a lávka tým získa funkcionalistický vzhľad.

Podľa Evy Pobjeckej až po odstránení opláštenia a pochôdznych panelov bude možné zistiť skutočný rozsah poškodenia nosných konštrukcií lávky: „Všetko bude prebiehať pod dohľadom statika. Časti mosta, ktoré budú koróziou nenávratne poškodené, sa budú musieť nahradiť novými.“

Rošty zo spodnej časti lávky sa vymenia kompletne. Následne lávku očistia od pôvodných náterov a získa nový sivý náter. Vnútorná strana bočných nosníkov lávky dostane obloženie ťahokovom a LED nasvietenie.

V prvej etape rekonštruujú úsek ponad Obtokové rameno Váhu.

Celá rekonštrukcia sa odohráva pod dohľadom pamiatkarov. Nie že by bola lávka nejakou pamiatkou, je však umiestnená na Krajinskom moste, ktorý je chránený pamiatkarmi. V prípade rekonštrukcie lávky tak budú pamiatkari dozerať, aby lávka bola zosúladená s architektonickým vzhľadom mosta.

Lávka, ktorá je v zlom technickom stave a od 28. novembra 2019 pre chodcov a cyklistov uzatvorená, je už odovzdaná realizátorovi rekonštrukcie.

Dielo bude zhotovené v troch etapách. Lávku začali opravovať na kratšej časti nad Obtokovým ramenom Váhu v dĺžke 68 metrov. Druhá etapa prác bude pokračovať na polovici časti lávky ponad hlavným ramenom Váhu v dĺžke 90 metrov a záver prác bude prebiehať na zvyšnej časti smerom do centra mesta.

Pri demontáži konštrukčných prvkov mosta bude dochádzať k obmedzeniam dopravy. Ich odobratie a naloženie na nákladné autá totiž nie je možné realizovať inak ako z vozovky Krajinského mosta.

Cena rekonštrukcie oceľovej lávky pre peších a cyklistov je 608-tisíc eur. Zhotoviteľ sa zaviazal práce ukončiť do šiestich mesiacov od prevzatia staveniska.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava