Folkloristi z Mája priniesli do parku kus slovenskej histórie

Folklórny súbor Máj píše históriu v kúpeľnom meste už takmer štvrťstoročie. V nedeľu 9. augusta jeho členovia opäť predviedli svoje umenie nielen rodine, priateľom a podporovateľom, ale aj ostatným Piešťancom a návštevníkom mesta.

Pod „mušľou“ vystúpili opäť po roku a ukázali, ako sa vo svojom umení zdokonalili a čo nové sa v uplynulom čase naučili. (Autor: am)

Dievčatá i chlapi, tanečníci aj hudobníci, všetci spoločne predviedli hodinu trvajúci program v Hudobnom pavilóne. Pod „mušľou“ vystúpili opäť po roku a ukázali, ako sa vo svojom umení zdokonalili a čo nové sa v uplynulom čase naučili.

Ako nám po vystúpení priblížil vedúci súboru Filip Horňák, folkloristi predviedli výber tancov, piesní a spevov z goralskej oblasti – zo Suchej Hory, z východu, teda z Raslavíc, zemplínsku oblasť prezentovali Pozdišovce, nechýbal ani dievčenský tanec z Pohorelej a napokon to bol párový tanec z Kopaníc. „Je to nový repertoár. Obnovujeme staré tance, ale pridávame i nové. Snažíme sa uberať trošku iným štýlom, zamerať sa na autentickejší folklór. Voláme si na to aj choreografov,“ uviedol Horňák a priblížil, že súbor v súčasnosti tvorí približne 30 ľudí z Piešťan a okolia a sú skvelá partia. Každoročne chodia na spoločné sústredenia a aj počas koronakrízy spolu komunikovali cez sociálne siete. „Sme veľmi radi, že sme opäť na javisku,“ dodal Horňák.

Na to, aby mladí nositelia našich tradícií mohli vystupovať v pútavých krojoch, oslovuje súbor krajčírov, ktorí vedia, čo majú kroje spĺňať a ako majú vyzerať. Niektoré má však súbor autentické. „Snažíme sa aj vizuálne čo najviac priblížiť k tomu, ako to kedysi bolo,“ doplnil vedúci.

Každý rok má Máj nábor nových členov, ktorý býva práve začiatkom školského roka, v septembri. Folkloristi nemusia byť profesionáli, stačí, aby mali „chtíč“, lásku k folklóru a aby ich ľudové umenia bavilo. Pre bližšie informácie treba sledovať súbor na sociálnych sieťach. Starší členovia si potom nováčika vezmú do parády a priučia ho, čo treba.

Talent folkloristov si budete môcť najbližšie vychutnať aj koncom augusta na podujatí Piešťanský vrzg, ktorý spoluorganizujú s Folklórnym súborom Žito. Okrem toho súbor pripravuje nový program, ktorý je zatiaľ v plienkach, ale ľudia sa vraj majú na čo tešiť. Predsa – Máj už má čosi za sebou, v budúcom roku oslávi 25 rokov svojej existencie. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav