Zverejnili vizualizácie pavilónov Kolonádového mosta po rekonštrukcii

Rekonštrukcia Kolonádového mosta v Piešťanoch sa blíži do finále. Radnica zverejnila vizualizácie pavilónov oboch strán mosta tak, ako budú vyzerať po dokončení.

V priestoroch od mesta si nájde svoje nové priestory informačné centrum. (Autor: Architektonický ateliér BP)

V pavilóne A na strane od mesta získa svoje nové priestory Piešťanské informačné centrum a na kúpeľnej strane v pavilóne B sa priestory zmenia na galerijné centrum mestského kultúrneho strediska.

V priestoroch od mesta si nájde svoje nové priestory informačné centrum.

Podľa projektu a zverejnenej vizualizácie sa v priestoroch pavilónu A bude nachádzať kuchynka, WC, veľkoplošná obrazovka a informačné tablety. Svoje pracovisko si tu nájdu zamestnanci Piešťanského informačného centra, ktorí doposiaľ sídlia v objekte na Pribinovej ulici.

Ako primátor Peter Jančovič na poslednom mestskom zastupiteľstve informoval poslancov, v priestoroch súčasného Piešťanského informačného centra by v budúcnosti mohla vzniknúť reprezentatívna sobášna sieň, ktorú ako samostatný priestor kúpeľné mesto doposiaľ nemá.

V pavilóne zo strany kúpeľov vznikne výstavná galéria.

V pavilóne B budú osadené závesné systémy a výstavné panely. Pavilón si má po dokončení prevziať mestské kultúrne stredisko, ktorému bude slúžiť ako galéria.

V pavilóne zo strany kúpeľov vznikne výstavná galéria.

Rekonštrukcia mosta sa začala 12. júna minulého roka a podľa zmluvy mala trvať 15 mesiacov. Z dôvodu omeškania dodávok materiálu počas jarných mesiacov z dôvodu pandemických opatrení sa termín dokončenie posunul až na záver októbra.

V pavilóne zo strany kúpeľov vznikne výstavná galéria.

Kolonádový most je neodmysliteľný symbol mesta a patrí k vrcholu funkcionalistickej architektúry nielen na Slovensku, ale i v medzinárodnom kontexte. Medzinárodnou úniou architektov bol totiž zaradený medzi najzaujímavejšie funkcionalistické stavby sveta. Patrí k najdlhším krytým mostom na Slovensku. Bol vybudovaný v rokoch 1931 až 1933. Je zapísaný v Ústrednom zozname pamiatkového fondu ako národná kultúrna pamiatka nachádzajúca sa v pamiatkovej zóne mesta Piešťany. Tento objekt je taktiež navrhnutý na zápis do Svetového zoznamu pamiatok takzvaného Moderného hnutia. Pôvodný účel stavby bol promenádny a cestný most s predajňami umeleckých predmetov a s miestnosťou na podávanie liečivej vody podľa architekta diela Ing. arch. Emila Belluša.

Po dokončení rekonštrukcie čaká vedenie mesta doriešiť problémy s jeho statikou. Podľa informácií z radnice sú podmyté dva piliere mosta a bude ich nutné čo najskôr zabezpečiť.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín