V niektorých piešťanských lokalitách sú premnožené bzdochy

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 11. augusta 2020, 15:57

Služby Mesta Piešťany(SMP) majú od obyvateľov hlásený výskyt bzdôch v niektorých mestských lokalitách. Bzdochy však stromom neškodia a nie sú nebezpečné ani pre ľudí, ale sú nepríjemné a zapáchajú. V prírode sú ale veľmi užitočné.

(Autor: MsU)

Výskyt bzdôch – leskličky hájovej majú pracovníci SMP hlásený z Vodárenskej, Hurbanovej, A. Dubčeka, Valovej a ulice E. Belluša. Jedná sa o prirodzený výskyt hmyzu hlavne na stromoch brezy a lipy, tento rok sa populácie pravdepodobne z dôvodu počasia premnožili a vytvárajú väčšie roje.

Lesklička patrí medzi užitočný hmyz keďže je predátor voči voškám a roztočcom, z dôvodu jej väčšieho výskytu služby mesta nemajú tento rok hlásené ani pozorované výrazné tečenie miazgy z líp (po napadnutí voškami) a tým vznikajúce čierne škvrny na predmetoch a komunikáciách pod týmito stromami.

Zo strany Služieb mesta Piešťany vraj nie je možné postreky stromov vykonať, keďže nemajú tak výkonné postrekovače na zasiahnutie celých stromov.

„Služby mesta Piešťany sú v kontakte s odborníkom, ktorý momentálne vykonáva postreky v Nitre a tiež postrekuje v Piešťanoch pagaštany proti ploskáčikovi pagaštanovému. Po vykonaní postrekov v Nitre je k dispozícii a je možné ho osloviť na vykonanie postrekov aj v našom meste,“ uviedol vedúci strediska verejnej zelene Stanislav Verchola.

Stredisko verejnej zelene v spolupráci s Mestským úradom výskyt monitoruje.

MsU Piešťany

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava